Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 05 april 2024

Taakstraffen en jeugddetentie voor mishandelen Rd4-medewerkers

Twee jongemannen die vorig jaar drie medewerkers van Rd4 aanvielen met pepperspray en vervolgens één medewerker mishandelde zijn hiervoor veroordeeld door de politierechter. Het Openbaar Ministerie zat qua straf hoger in de boom.

Afvalbedrijven willen een vuist maken tegen agressie en geweld tegen hun medewerkers.
Foto: Tumisu | pixabay

Op 17 mei 2023 spraken de afvalinzamelaars één van de jongemannen in Heerlen aan op het mishandelen van een hond. Die kiezen er vervolgens voor de confrontatie aan te gaan. Ze achtervolgen de inzamelaars, rijden ze klem, bespuiten hen met pepperspray en trekken één van hen uit het inzamelvoertuig om hem te mishandelen. Omstanders filmen de mishandeling. En dus kan een veroordeling van het incident, dat toenmalig Rd4-directeur Wil Sijstermans later zou kwalificeren als een voorbeeld van ‘ongekende hufterigheid’, niet uitblijven.

Gisteren (4 april) stonden de verdachten uit Düsseldorf en Heerlen (inmiddels 19 en 20 jaar) voor de politierechter. Die veroordeelde de 19-jarige verdachte tot een taakstraf voor de duur van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De 20-jarige verdachte kreeg met toepassing van het minderjarigenstrafrecht een werkstraf van 80 uur en jeugddetentie voor de duur van negen dagen waarvan zeven dagen voorwaardelijk met aftrek van de tijd die de verdachte al heeft vastgezeten. Beide verdachten moeten zich bovendien houden aan algemene en door de Reclassering geformuleerde bijzondere voorwaarden.

Het Openbaar Ministerie Limburg had overigens een hogere straf in gedachte. Voor de 19-jarige verdachte eiste de officier van justitie een celstraf van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Voor de 20-jarige verdachte vorderde de officier van justitie drie maanden jeugddetentie waarvan een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ter zitting sprak de officier van “een verschrikkelijke streek, waarbij de verdachten duidelijk geen fatsoen en respect voor anderen tonen.”

Anti-agressie manifest

Afvalophalers zijn regelmatig het slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Intern onderzoek wijst uit dat er een toename te zien is van het aantal incidenten met verbaal en fysiek geweld in de afvalbranche, stelden de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD vorig jaar. Ze besloten toen het Manifest tegen agressie en geweld te ondertekenen.

Het manifest is een initiatief van de D66-Kamerleden Hanneke van der Werf en Joost Sneller. Het roept de samenleving, werkgevers én de regering op om zich hard te maken tegen agressie en geweld. Gewone burgers moeten zich uitspreken en werkgevers hun personeel beschermen door bijvoorbeeld het melden van incidenten laagdrempelig maken. De regering wordt opgeroepen een samenwerkingsverband op te zetten waarin werknemers en werkgevers terecht kunnen voor advies, hulp bij aangiften en weerbaarheidstrainingen, voor alle beroepen met een publieke taak die onder druk staan. De politie en het Openbaar Ministerie moeten hier actief onderdeel van zijn.

Eerder tekende ook de Nederlandse Politiebond, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse orde van advocaten het manifest, net als vakbonden voor openbaar vervoer en onderwijs en diverse politieke partijen.