Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 21754 items gevonden.

Sorteren op  

Blikjesmotie en zorgen over monitoring zwerfafval

Fotolia_86479046_S.jpg

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer broeden op een motie die staatssecretaris Van Veldhoven van IenW vraagt ook het aantal blikjes in het zwerfafval aan te pakken. Of daar de broodnodige steun voor is vanuit de coalitie is echter onzeker.

Duurzame financiering: van actieplan naar praktijk

Financiering van een duurzame europese economie.JPG

De Europese Commissie wil het financiële stelsel hervormen ter ondersteuning van de EU-agenda voor klimaat en duurzame ontwikkeling. Na lancering van een actieplan volgt nu een high level conferentie.

Nieuwe auditsystematiek kunststofrecyclers buiten de EU

Export.jpg

Om te monitoren of buiten de EU geëxporteerde kunststofstromen wel echt gerecycled worden, is een nieuwe auditsystematiek ontwikkeld.

Ook Lidl gaat voor minder plasticverbruik

Fotolia_63844253_S.jpg

De Nederlandse supermarkten lijken een verduurzamingsslag te willen maken in hun verpakkingen. Lidl heeft aangekondigd het plasticverbruik met 20 procent te verlagen.

Europese zorgen om medicijnresten in afvalwater

medications-342462_1280.jpg

De leden van de milieucommissie van het Europees Parlement maken zich zorgen om de aanwezigheid van medicijnresten in stedelijk afvalwater.

VA: 'Bioplastics recyclen, niet composteren'

BCPN kiemplantlogo recycling gft.jpg

Biologisch afbreekbare plastics leveren geen meerwaarde voor circulaire economie, stelt de Vereniging Afvalbedrijven. Bioplastics kunnen wel gerecycled worden.

Attero steunt initiatief koolstof vastleggen in bodem

soil-918006_1280.jpg

Afvalverwerkingsbedrijf Attero steunt het initiatief van de Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) om het vastleggen van koolstof in de bodem te belonen.

Verdriedubbeling plastic soep in een decennium

Schildpad eet plastic.jpg

Zonder interventie kan de hoeveelheid plastic in de oceanen tussen 2015 en 2025 verdriedubbelen. Toch is het niet noodzakelijkerwijs de grootste milieubedreiging voor het mariene leven.

'Geen overeenstemming over monitoring zwerfafval'

Fotolia_93353527_S.jpg

Tijdens het statiegelddebat beloofde staatssecretaris Van Veldhoven bij de Kamer terug te komen op hoe de monitoring van zwerfafval wordt ingevuld - een essentieel onderdeel van haar statiegeldafspraak met het bedrijfsleven. Milieuorganisaties die betrokken zouden worden bij de opzet van het monitoringsprotocol, voelen zich echter niet gehoord.

Derde generatie aan het roer van Den Ouden

Directieteam.jpg

Directievoorzitter Jochem Langenhuijzen van de Den Ouden Groep maakt medio juli 2018 plaats voor de derde generatie van de familie.

12 procent minder afvalimport naar China

container-2437260_1280.jpg

De import van afval in China is in 2017 al met 12 procent gedaald. Deels profiteren andere Aziatische landen daarvan, maar de EU is ook minder gaan exporteren.

Bescheiden World Efficiency is “slechts het begin”

Stéphanie Gay-Torrente tijdens World Efficiency 2017.jpg

Klimaatoplossingen bestaan niet, vindt World Efficiency manager Stéphanie Gay-Torrente. Oplossingen die de impact op het klimaat verminderen wel. De afvalindustrie kan een steentje bijdragen, maar of ze thuishoren op World Efficiency “hangt wel af van de oplossingen die ze bieden.”

Animo voor alternatieve inleverpunten AEEA

inleveren AEEA wecycle.jpg

Er is onder burgers veel animo om afgedankte elektronica (AEEA) ergens anders dan bij de milieustraat in te leveren. Zolang het maar dicht bij huis kan.

RIVM publiceert Informatieblad Zorgplicht Drinkwater

Wasserhahn.jpg

In de Drinkwaterwet staat dat overheden en drinkwaterbedrijven moeten zorgen voor een veilige drinkwatervoorziening. De invulling van die zorgplicht laat deze wet echter open.

'Weer hogere financiële risico's bij afvalbedrijven'

euro-1660456_1280.jpg

De provincie Groningen heeft nog geen grip op de afvalbedrijven binnen haar grenzen. Door incidenten zoals branden en faillissementen kampen overheden en verzekeraars met hoge kosten. Bedrijven zouden zelf voor een buffer moeten zorgen.

'Slechts vier indicatoren nodig voor milieuvoetafdruk'

Fotolia_104835927_S.jpg

Met een set van vier relatief simpele indicatoren zou het al mogelijk zijn de milieuvoetafdruk van een product te berekenen. Huidige methodes met honderden indicatoren zijn te ingewikkeld.

Platform om samen tot circulaire oplossingen te komen

Met de lancering van het platform Circle Lab wil de Amsterdamse onderneming Circle Economy met crowdsourcing tot circulaire oplossingen komen.

Terechte dwangsom voor gebrekkige melding Activiteitenbesluit

Fotolia_169171947_M.jpg

Wie ondanks controles die het tegendeel aantonen, blijft volhouden geen melding onder het Activiteitenbesluit te hoeven doen, komt bij de rechter van een koude kermis thuis.

In Jumbo Wageningen staat eerste verspillingsschap

Verspillingsschap Jumbo Wageningen.jpg

Het eerste schap met producten van ingrediënten die anders verspild zouden worden, is dinsdag 20 maart geopend bij een Jumbo-supermarkt in Wageningen.

Geen extra mogelijkheden verhalen kosten drugsafval

Fotolia_27097366_S.jpg

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben al voldoende mogelijkheden om de kosten van het opruimen van drugsafval te verhalen op de dader.