Categorie: Management | Gepubliceerd: 25 juli 2023

VA en NVRD sluiten zich aan bij anti-agressie manifest

De NVRD en Vereniging Afvalbedrijven hebben het Manifest tegen agressie en geweld ondertekend.

Foto: Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

Afvalophalers zijn regelmatig het slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Intern onderzoek wijst uit dat er een toename te zien is van het aantal incidenten met verbaal en fysiek geweld in de afvalbranche. "Onze collega’s op straat zijn steeds vaker mikpunt van agressie, zegt Kitty Beckers, directeur van Van Kaathoven. "Denk hierbij aan verbale verwensingen en soms zelfs fysiek geweld." Ook voor Angeline Kierkels, directeur van grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden en bestuurslid van de NVRD, is de maat vol: "Onze vakmensen werken aan een schone en veilige omgeving. Laat hen gewoon hun werk doen en blijf met je handen van onze mensen af." In mei kregen twee mannen nog een dagvaarding voor geweld tegen medewerkers van Rd4

Steeds breder gedragen manifest

Het manifest is een initiatief van de D66-Kamerleden Hanneke van der Werf en Joost Sneller. Zij introduceerden het ruim een maand geleden, toen het al werd ondertekend door brancheorganisaties als de Nederlandse Politiebond, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse orde van advocaten. Ook vakbonden voor openbaar vervoer en onderwijs en diverse politieke partijen ondertekenden het manifest. 

Met het manifest roepen zij samenleving, werkgevers én de regering op om zich hard te maken tegen agressie en geweld. Gewone burgers moeten zich uitspreken en werkgevers hun personeel beschermen door bijvoorbeeld het melden van incidenten laagdrempelig maken. De regering wordt opgeroepen een samenwerkingsverband op te zetten waarin werknemers en werkgevers terecht kunnen voor advies, hulp bij aangiften en weerbaarheidstrainingen, voor alle beroepen met een publieke taak die onder druk staan. De politie en het Openbaar Ministerie moeten hier actief onderdeel van zijn.

Meer informatie:

» Manifest tegen agressie en geweld