Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 14 augustus 2023

Stinkende gft+e-containers: Tech-Sol heeft dé oplossing

De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) moet beter in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat 35 procent van het organisch afval nog altijd bij het restafval belandt. Tech-Sol heeft een oplossing, die zich al heeft bewezen.

De Bio-filter deksel vertraagt het rottingsproces tot maar liefst 21 dagen.
Foto: Tech-sol

Het organisch afval in het Nederlandse restafval bestaat voornamelijk uit etensresten, die snel bederven. Op zich niet onlogisch, want zeker in de zomermaanden kan organisch afval best wel stinken. Om hygiënische redenen kiezen huishoudens er dan ook vaak voor om etensresten bij het restafval te gooien. Een gemiste kans, vindt Tech-Sol, want juist gft+e is een duurzame grondstof, die uitstekend kan worden hergebruikt. Het verbranden is en bovendien ook duur.

Het is een mooie uitdaging om de afvalstroom gft+e in het kader van een maximale circulariteit te gaan hergebruiken. Op de composthoop in de moestuin is natuurlijk de meest ideale oplossing, of zoals vroeger als voer voor de varkens of kippen om het huis. Het zijn mooie herinneringen aan vervlogen tijden, maar vandaag de dag zien we zo’n tafereel van zelfvoorzienende burgers nauwelijks nog
terug. Hier ligt een flinke uitdaging voor gebruikers, maar ook voor gemeenten en inzamelaars om deze afvalstroom om te buigen voor een maximale circulariteit.

Bio-filter

Tech-Sol heeft een zogenoemd Bio-filter ontwikkeld om onaangename geurtjes, maden en schimmels te weren uit de groene gft+e container. Als een volle container niet stinkt en geen kruipende beestjes bevat, zal de bereidheid om ook groente-, fruit- en tuinafval én etensresten te scheiden vele malen
hoger zijn. Wetenschappelijk is deze ‘gezond boerenverstand’ redenatie ook bewezen.

De ouderwetse ‘Klazien uit Zalk’-tips om de container op een kiertje te zetten of te vullen met
gesnoeide bladeren van de hydra werken niet meer en zijn zelfs contraproductief. De samenstelling van het huidige gft is veranderd. De natuur evolueert en op warme zomerdagen worden in een openstaande container miljoenen eitjes gelegd. Geadviseerd wordt dan ook om de containerklep wel goed af te sluiten.

De door Tech-Sol ontworpen Bio-filter deksel geeft het laatste zetje. Het deksel garandeert een perfecte afsluiting, waardoor er absoluut geen nare luchtjes kunnen ontsnappen. Het filtermateriaal is gemaakt van kokosvezels, bewerkt met natuurlijke enzymen en onschadelijk voor natuur en mens.
Verder wordt het rottingsproces vertraagd tot maar liefst 21 dagen. Ook op warme zomerdagen.

Bewezen oplossing

De Bio-filter deksel is al jaren op de markt en heeft zich al bij vele gemeenten in Duitstalige landen bewezen. In Nederland hebben diverse lokale overheden de Bio-filter deksel positief getest. De oplossing wordt in de hoogbouw (inpandig) toegepast, maar is ook uitermate geschikt voor de
laagbouw (buitenopstellingen). Geïnteresseerden die meer over de Bio-filter deksel willen weten of benieuwd zijn naar ervaringen van vakgenoten, kunnen contact opnemen met Tech-Sol.


Vakblad Afval! juni 2023 (nummer 4)