Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 10 mei 2024

'Tijd dringt voor beter vestigingsklimaat recyclingbedrijven'

In de aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het Nederlandse vestigingsklimaat pleit Ton van der Giessen voor aandacht voor recyclingbedrijven in Nederland.

Een beter investerings- en verdienmodel voor Nederlandse recyclingbedrijven in Nederland is volgens Ton van der Giessen, sinds afgelopen januari bestuurder bij Circular PlasticsNL en voorzitter van brancheorganisatie BVOR, van belang gezien de doelstellingen van de overheid om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen buiten Europa en het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen in 2030 met 50 procent. Om dit te kunnen bereiken, moet er naast reductie, preventie, reparatie en producthergebruik nog veel recyclingcapaciteit worden bijgebouwd. Volgens hem bedraagt de gemiddelde looptijd voor het realiseren van een nieuwe recyclinglocatie al snel vijf jaar of meer. Daarom heeft Nederland weinig tijd over om zaken anders en beter te organiseren. Dit geeft de voormalige CEO van kunststofrecycler Van Werven aan in een position paper, in aanloop naar het rondetafelgesprek Vestigingsklimaat, dat op woensdag 22 mei in de Tweede Kamer plaatsvindt.

In zijn position paper noemt Van der Giessen diverse knelpunten voor bestaande en nieuwe recyclingbedrijven om zich ergens in Nederland te vestigen of om de capaciteit uit te breiden. Zo zorgen de lagere afvalverbrandingskosten ten opzichte van de recyclingkosten voor een beperkte beschikbaarheid van plasticafval voor recycling in Nederland. Ook de beschikbaarheid van bedrijventerreinen met een milieucategorie voor afvalstoffen en het zogeheten Nimby-effect (not in my backyard-effect) bij wijziging van een bestemmingsplan en/of een milieuvergunning ziet hij als knelpunten. Dit effect leidt namelijk tot langlopende en kostbare procedures.

De vestigingsproblematiek is volgens hem niet alleen van toepassing op plasticrecyclingbedrijven, maar ook op recyclers van andere afvalstromen zoals groenafval, bouw- en sloopafval, metaalschroot en textielafval. En dat terwijl recycling een positieve invloed op de klimaatdoelen heeft. Met iedere ton plasticafval die bij een recyclingbedrijf wordt omgezet in een secundaire grondstof wordt net zo veel CO2-uitstoot bespaard als een elektrische auto per jaar, aldus Van der Giessen.

Gerelateerde artikelen