Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 april 2024

Erkenning voor sociaal ontwikkelbedrijven: extra geld van Rijk

Het demissionaire kabinet maakt in de Voorjaarsnota extra geld vrij waarmee gemeenten sociaal ontwikkelbedrijven beter kunnen organiseren. Het gaat om een bedrag van bijna 600 miljoen euro voor de periode 2025-2034.

Demissionair minister Carola Schouten investeert terecht extra in sociaal ontwikkelbedrijven, vindt de VNG.
Foto: Martijn Beekman

Met al eerder toegezegde middelen voor onder meer de financiering van beschut werk, gaat er de komende jaren in totaal ongeveer een miljard euro naar de sociaal ontwikkelbedrijven. Maar ook daarna blijft er structureel extra geld beschikbaar. Vanaf 2035 is er structureel 100 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de bedrijven die onder andere werk verzetten in de afvalsector en breder in de circulaire economie.

Bredere opdracht

Sociaal ontwikkelbedrijven richten zich op het aan het werk helpen en houden van mensen met een arbeidsbeperking die niet direct bij reguliere werkgevers aan het werk kunnen. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 hebben deze bedrijven te maken met verschillende veranderingen. Ze moeten niet alleen werk bieden aan mensen die niet direct bij reguliere werkgevers kunnen werken, maar ook steeds meer mensen begeleiden naar reguliere banen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat de toegezegde middelen de financiële druk verlagen die de verandering met zich meebrengen en ruimte geven voor aanpassingen in de bedrijfsvoering. De vereniging werkte de afgelopen tijd intensief samen met gemeenten, andere belangenbehartigers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om deze plannen rond te krijgen.

Erkenning

Gemeenten zien in het extra geld de erkenning dat structurele investeringen nodig zijn, waarbij dit als grote eerste stap kan worden gezien, zegt de VNG. De investering biedt meer stabiliteit en continuïteit voor de lange termijn. Met de vrijgemaakte middelen kunnen gemeenten en de sociaal ontwikkelbedrijven plannen maken voor de toekomst, met als uitgangspunt een duurzame infrastructuur.  

Een extra meevaller is nog dat gemeenten compensatie krijgen voor de afschaffing van het zogenoemde lage-inkomensvoordeel (LIV) per 2025. Het LIV is een vergoeding om werkgevers te stimuleren werknemers met lagere inkomens aan te nemen of in dienst te houden. De eerdere inzet van de VNG om gemeenten hiervoor te compenseren heeft zijn vruchten afgeworpen. In 2025 ontvangen gemeenten een bedrag van circa 20 miljoen euro via het gemeentefonds. In de jaren erna loopt dit bedrag terug tot ruim 16 miljoen euro structureel.

Maatregelenpakket

Verantwoordelijk demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) presenteerde eind vorig jaar al een uitgebreid pakket aan maatregelen om gemeenten te ondersteunen bij het versterken van sociaal ontwikkelbedrijven. Het gaat onder andere om initiatieven om beschut werk te bevorderen en het opzetten van een duurzame infrastructuur voor de sociaal ontwikkelbedrijven. Gemeenten kunnen financiële steun krijgen voor plannen die zij indienen en gebruikmaken van ondersteuningsprogramma's. Ook wordt een structurele basisfinanciering ingevoerd.

“Werk is voor mensen een ontzettend belangrijk deel van hun leven”, licht Schouten het nieuwe beleid uit de Voorjaarsnota toe. “Het vergroot het sociale netwerk, versterkt het gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat je je talenten kan benutten. Sociaal ontwikkelbedrijven bieden dit werk aan mensen die op eigen kracht moeilijk een plek kunnen krijgen op de arbeidsmarkt. Zij zorgen ervoor dat iedereen naar vermogen mee kan doen. Daarom is het ook zo van belang dat we de komende jaren extra investeren in deze bedrijven.”

Meer informatie:

» Voorjaarsnota 2024