Categorie: Management | Gepubliceerd: 09 april 2024

Volledige vergoeding voor matrassen

Matras Recycling Nederland gaat gemeenten en inzamelaars een volledige vergoeding geven voor afgedankte matrassen. Dat moet een hoger recyclingpercentage van de afvalstroom dichterbij brengen.

Het aandeel matrassen dat wordt gerecycled moet in 2028 minimaal 75 procent bedragen van het aantal in de handel gebrachte matrassen.
Foto: Angelo Gilardelli | Dreamstime

Het bestuur van Matras Recycling Nederland (MRN) laat weten dit jaar zowel containerkosten, transportkosten als verwerkingskosten voor matrassen voor 100 procent te vergoeden op basis van de bestaande declaratiemethodiek. Eerder vergoedde de organisatie die de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor matrassen in Nederland uitvoert 60 procent van deze kosten. Dat kwam neer op een vast bedrag van 540 euro per ton.

MRN gebruikt de komende maanden om nog betere data te krijgen over inzamelingskosten en de werkelijke kosten voor containerhuur, transport en verwerking. De producentenorganisatie hoopt dat deze tijdelijke volledige vergoeding voor gemeenten en inzamelaars een nog grotere stimulans biedt om initiatieven te ontplooien om meer matrassen schoon en droog in te zamelen. 

Voor wie zich bij een gemeente of inzamelaar bezighoudt met de declaratie van inzamel- en verwerkingskosten is er ook goed nieuws. MRN heeft de declaratietemplate vereenvoudigd waardoor het (nog) makkelijker wordt om een declaratie in te dienen. Verder stuurt MRN binnenkort een communicatietoolkit naar gemeenten en milieustraten om meer matrassen schoon en droog terug te krijgen van ontdoeners.

MRN wil het recyclingpercentage voor matrassen snel opkrikken. Het officiële recyclingcijfer kwam in 2022 uit op 44 procent. In het kader van de UPV moet de organisatie er echter voor zorgen dat het aandeel matrassen dat gerecycled wordt minimaal 75 procent bedraagt van het aantal in de handel gebrachte matrassen.