Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 14 maart 2024

Máxima: Circulaire financiering moet 'business as usal' worden

Een grotere schaal en financiering: dat zijn de twee punten die volgens demissionair staatssecretaris Heijnen en koningin Máxima nodig zijn voor een circulaire economie.

Koningin Máxima gaf de keynote speech van de NCCE.
Foto: AfvalOnline

Op de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) in De Vasim in Nijmegen staat dit jaar de financiering van circulaire activiteiten centraal. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) opende vanochtend (14 maart) de conferentie, gevolgd door een keynote speech van koningin Máxima. Beiden benadrukten dat financiering cruciaal is voor de circulaire economie.

Heijnen en voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken zetten daarom tijdens de conferentie ook hun handtekening onder afspraken voor de verdere ontwikkeling van een circulaire economie. Daarmee versterken banken en overheid hun samenwerking om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Onderdeel van de afspraken is bijvoorbeeld dat banken de overheid vragen om te zorgen voor een gelijk speelveld voor ondernemers in de circulaire economie ten opzichte van de lineaire economie. De overheid vraagt van de banken onder meer om circulariteit in 2030 integraal onderdeel te maken van de beoordeling van financieringsaanvragen.

Opschalen en ambitie

Het opschalen gaat volgens Heijnen de grote uitdaging van de circulaire economie worden. Nederland zit daarvoor nu op een kantelpunt. "We moeten van schattig naar schaal", vatte ze het in haar toespraak samen. "Dat Hare Majesteit er is, is daarom zo belangrijk." Verder gaf de staatssecretaris aan dat Nederland nu koploper is op het gebied van circulaire economie, en dat ook wil blijven. "Als overheid stimuleren we dat met subsidies en beleid, en we spreken partijen aan." 

Inspirerende werkbezoeken

Koningin Máxima benadrukte de noodzaak van een circulaire economie. "We willen minder afhankelijk worden van niet-Europese landen, want onze voorraaden van grondstoffen raken op. Op het spel staat onze welvaart." De afgelopen maanden heeft de koningin meerdere circulaire bedrijven bezocht in heel Nederland. Ze sprak van "inspirerende werkbezoeken". Wel merkt ze op dat de consument meegenomen moet worden, maar dat dat niet eenvoudig is. "Ik heb zelf plastic gescheiden in Eindhoven, dat was erg ingewikkeld."

De circulaire economie kan volgens koningin Máxima niet zonder de financiële sector. "Over zes jaar moet circulaire financiering 'business as usual' zijn. Maar er is nog veel onzekerheid over hoe dat in te richten. Er is nog veel kennisontwikkeling nodig - niet alleen voor de banken, maar ook voor de ondernemers." Het begin is er nu, en de koningin is het eens met de staatssecretaris dat "we nu moeten opschalen". 

Op de NCCE vinden vandaag ook meerdere panelgesprekken en deelsessies plaats, plus de uitreiking van de Circular Awards en de bekendmaking van de Circular Hero.