Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 augustus 2005

Laatste ondergrondse container in Maastricht geplaatst

Op donderdag 28 juli heeft wethouder Wim Hazeu van Maastricht het ondergrondse milieuperron op de Graanmarkt symbolisch opgeleverd.

Dit perron is het laatste in een reeks van veertig perrons die sinds het begin van dit jaar onder de grond zijn gebracht. Het plan om voor augustus 2005 alle bestaande bovengrondse perrons en een aantal nieuwe perrons ondergronds te brengen, is daarmee nagekomen. In totaal telt Maastricht nu 61 ondergrondse milieuperrons.

Achtergrond

Het grote voordeel van ondergrondse milieuperrons ten opzichte van bovengrondse is de grotere opslagcapaciteit. Elk perron telt nu containers van 5 m3 voor wit glas, bont glas, papier en karton, blik en drankkartons en plastic flacons. Voorheen bedroeg de capaciteit van de bovengrondse perrons per container slechts 1,5 m3. Door de grotere opslagcapaciteit zijn de containers ook op drukke locaties minder vol, hoeven de bakken minder vaak geleegd te worden en ziet de omgeving rondom de perrons er aantoonbaar netter uit, volgend de gemeente.
In het Maastrichtse systeem draagt de rode zak bij tot een grote reductie van het huishoudelijk restafval. Zestig procent van het geproduceerde huishoudelijk afval wordt als herbruikbaar afval door burgers gescheiden en naar de milieuperrons gebracht. Het overige afval moet de gemeente tegen zeer hoge kosten afvoeren en laten verbranden. Afval scheiden blijft zich lonen in Maastricht. Gemiddeld is een Maastrichts huishouden 45 euro per jaar goedkoper uit door goed gebruik te maken van de afvalinzamelingssystemen en de rode restzak.
Met het ondergronds brengen van milieuperrons hoopt de gemeente een structurele bijdrage te leveren aan de oplossing van het vervuilingsprobleem rondom de perrons. Onderzoek heeft aangetoond dat vuil vuil aantrekt. Dus hoe beter we met zijn allen de omgeving schoonhouden, hoe langer deze ook schoon blijft. Uiteraard is de hulp van de gebruikers belangrijk bij het schoon houden van het milieuperron. Als zij geen afval naast de zuilen deponeren en de containers op de juiste manier gebruiken, lost dat al een groot deel van de vervuiling op. De gemeente leegt op haar beurt de containers op tijd en maakt (de omgeving van) het perron regelmatig schoon.

Meer weten over Gemeente Maastricht?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website