U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2024
Miljoenen en miljoenen euro's aan schade veroorzaken exploderende lachgascilinders sinds 2023 in de afvalketen. Maar ruim anderhalf jaar overleg tussen afvalsector en de Rijksoverheid over de kwestie heeft vooral één ding niet opgeleverd: geld. En dat doet pijn.
Het van oorsprong Canadese New West Gypsum Recycling is het grootste gipsrecyclingbedrijf ter wereld. Het leverde al miljoenen tonnen gipspoeder terug aan gipsplatenfabrikanten, en de teller blijft oplopen.
De Tweede Kamer nam eind oktober een motie aan die de regering oproept snel met een plan te komen om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029. Gemeenten die een dergelijke zone volgend jaar al willen invoeren, verschillende brancheorganisaties, maar ook afvalbedrijven die hebben geïnvesteerd in zero-emissievoertuigen, zijn not amused.
Senior beleidscoördinator NVRD, Arnhem.
De Nederlandse douane blokkeerde de export van zogeheten kraftzakken van Rotterdam naar India, omdat dit geen gewone 'groene lijst'-stof betreft, maar een samengestelde stof. De exporteur probeerde echter een uitweg te vinden, om de zakken toch onder de 'groene lijst' te kunnen exporteren.
Als antwoord op de almaar groeiende afvalberg én het verdwijnen van reparateurs uit het straatbeeld, bedacht voormalig journalist Martine Postma vijftien jaar geleden het concept van het Repair Café. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 3.200 van dit soort cafés, en de groei is er nog niet uit.
In 2013 besefte de toenmalige metaalhandelaar Reukema al dat zijn manier van werken niet toekomstbestendig zou zijn. Ruim tien jaar later staat het bedrijf aan de vooravond van een transformatie, die verder gaat dan de naam - Myne. Al vindt mede-CEO Martijn van de Poll dat de grootste verandering al heeft plaatsgevonden.
Stof is een groot probleem bij veel recyclingbedrijven, net als bijvoorbeeld voor hoogovens die onder andere staal produceren. De Friese onderneming BeePro BV komt met een oplossing voor de Europese markt: de stofonderdrukker BeeFoam.
Asset management en track & trace zijn niet nieuw. In samenwerking met het bedrijf Reen trekt TWS Benelux dit naar een hoger niveau, tegen zeer sterk gereduceerde tarieven. Hierdoor wordt asset management en het volgen van een containerpark ineens heel erg aantrekkelijk.
De recyclingindustrie staat aan de vooravond van grote veranderingen. Innovaties volgen elkaar in hoog tempo op, de regelgeving wordt aangescherpt, en duurzaamheid krijgt steeds meer prioriteit. In deze dynamische omgeving is het voor de afvalprofessional essentieel om bij te blijven. Vakbeurs Recycling, die plaatsvindt op 12, 13 en 14 november 2024, biedt hiervoor een unieke gelegenheid.
Windturbinebladen, die voornamelijk bestaan uit composietmaterialen, zijn moeilijk te recyclen. Met de verwachte toename van het aantal afgedankte windturbinebladen in de komende jaren, wordt het steeds urgenter om effectieve recyclingmethoden te ontwikkelen. Hoe is de stand van zaken op dit moment?
De Bollegraaf Groep heeft de afgelopen decennia een ingrijpende transformatie doorgemaakt tot een wereldwijde leverancier van totaaloplossingen en een toonaangevende expert in de recyclingindustrie. De groep bestaat uit de entiteiten Lubo Recycling Solutions en Bollegraaf Recycling Solutions en voorziet afvalverwerkers wereldwijd van state-of-the-art sorteerinstallaties en machines.
Ondanks het gevaar van 'Nee, niet weer ...', ga ik het vandaag maar weer eens hebben over de circulaire economie. Geen zin in om te lezen? Jammer dan, blader gerust verder in dit fantastische vakblad. Of lees toch, want je weet maar nooit.
Een onderzoek van Wageningen University & Research naar onbedoelde vervuilingsstoffen in recyclaat zorgde voor lichte verbazing in de afvalsector. Het onderzoek vormt echter slechts één stap, om achter de beste route te komen naar mechanisch gerecycled plastic voor voedselverpakkingen. “We willen voor een volwassen discussie over recyclaat in voedselverpakkingen zorgen.”
Heijmans wil voorloper zijn in duurzaamheid in de bouwsector. Van de afvalverwerkers met wie ze samenwerken, verwacht het bouwbedrijf dat die meegaan in die ambitie. Een zelfontwikkelde Afvalmonitor, waaraan onder meer Renewi meewerkte, moet tot op projectniveau alle afvalstromen en uitstoot in beeld brengen.
Er moeten stevige keuzes gemaakt worden voor een goede transitie naar een circulaire economie. Maar de gevolgen daarvan zijn niet altijd gemakkelijk. Dus welke keuzes zijn de beste? Het was het onderwerp van de Afvalconferentie van dit jaar.