Het demonteren en gescheiden inzamelen van gasontladingslampen en armaturen is opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen.
Dat meldt stichting LightRec. Het gaat om een geactualiseerde versie van de richtlijn, die per 1 april geldt. De richtlijn bewaakt de kwaliteit en deskundigheid van aannemers bij de uitvoering van sloopprojecten en bevordert ook het veilig en milieukundig slopen. Ruim 150 bedrijven in de sloopbranche zijn gecertificeerd volgens deze richtlijn. Concreet zijn nu ook gasontladingslampen en armaturen toegevoegd aan de stoffeninventarisatie, de eisen ten aanzien van de behandeling en afvoer van sloopmaterialen en aan de stoffenverantwoording.
LightRec is blij dat zowel lampen als armaturen nu expliciet in de richtlijn zijn meegenomen. “Deze toevoeging benadrukt het belang van het apart inzamelen en inleveren van verlichting bij sloopbedrijven”, vertelt Gied van Hoorn, directeur van LightRec. Belangrijk, aldus Van Hoorn, want een certificaat van de richtlijn is ook een inkoopcriterium van het overheidsprogramma ‘Duurzaam inkopen’, dat overheden stimuleert om duurzaamheid expliciet als criterium mee te nemen bij haar inkopen. Volgens Van Hoorn weten veel sloopbedrijven wel dat lampen apart moeten worden gehouden, maar zijn de scheidingsmogelijkheden van armaturen minder bekend. "Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om armaturen apart te houden, is het ook beter voor het milieu om ze separaat te verwerken. Armaturen bevatten namelijk ook elektronica en kunnen bovendien bestaan uit pcb-houdende stoffen, waardoor ze een speciale behandeling nodig hebben."
Deze toevoeging aan de richtlijn is een eerste succes van het offensief dat LightRec onlangs startte in samenwerking met Veras, de branchevereniging van sloopaannemers, en Wecycle om meer lampen en armaturen uit sloopprojecten duurzaam in te zamelen en te verwerken. Het doel van de drie organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website