Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 11 september 2015

Jarig Stibat zamelt 2,5 miljardste batterij in

Deze week zamelde Stichting Batterijen (Stibat) de 2,5 miljardste batterij in. De mijlpaal viel samen met de viering van het twintigjarig jubileum van Stibat.

Stibat organiseert als non-profitorganisatie al sinds 1995 de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In dat jaar richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In twintig jaar tijd bouwde de stichting vervolgens een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen en werd Stibat een kennisinstituut en een gesprekspartner van de overheid. De stichting ondersteunt bij de inzameling van batterijen, het opbouwen en onderhouden van het inzamelnetwerk, de recycling van batterijen en de communicatie met consumenten. Ook verzorgt de stichting de batterijenopgave aan de overheid.

Inzameling 

In twintig jaar tijd zamelde Stibat 58 miljoen kilogram batterijen in; wat gelijk staat aan 2,5 miljard stuks. Vanaf het begin van de inzameling stond gemak bovenaan voor Stibat; hoe gemakkelijker mensen kunnen inleveren, hoe sneller mensen inleveren. Inmiddels zijn er ruim 24.000 inleverpunten waar consumenten hun lege batterijen kunnen inzamelen. Voor elke tweeduizend inwoners is er per gemeente één inleverpunt. De inleverpunten zijn te vinden bij onder andere supermarkten, doe-het-zelfzaken en speelgoed-, elektronica- en fotowinkels.

Batterijengebruik omhoog

Dankzij het netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. En het werk blijft van belang, benadrukt de stichting. Steeds meer mensen gebruiken immers steeds meer batterijen. Zo groeide sinds 2003 het gemiddeld aantal batterijen met 60 procent naar 113 batterijen per huishouden.

Meer weten over Stibat?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website