Attero onderzoekt of het haalbaar is om cellulose uit toiletpapier terug te winnen uit rioolwater.
Dat meldt het bedrijf. Op vrijdag 19 september is daarvoor op de rioolwaterzuivering in Ulrum een fijnzeefinstallatie in gebruik genomen. De fijnzeef wint toiletpapier terug uit rioolwater. De komende drie jaar wordt onderzocht of de installatie ook in de praktijk werkt en welke invloed dat heeft op de bedrijfsvoering van de zuivering. Dat gebeurt in het kader van het project CADoS (Cellulose Assisted Dewatering of Sludge). Hierin werken waterschap Noorderzijlvest, Brightwork B.V., Attero, Rijksuniversiteit Groningen, Center of Expertise Watertechnology en Wetterskip Fryslân samen aan het terugwinnen van cellulose. De cellulosevezels uit het toiletpapier kunnen worden ingezet om het zuiveringsslib verder te ontwateren. Naar verwachting zijn er dan minder chemicaliën nodig en kunnen er kosten bespaard worden.
Tijdens de proefperiode wordt ook gekeken naar het afvalproduct dat overblijft, zeefgoed met cellulose, of de biogasopbrengst hiermee vergroot wordt en welke mogelijkheden er zijn om het zeefgoed weer nuttig toe te passen. De onderzoeken vinden plaats in verschillende laboratoria en op de proeflocatie in Ulrum.
Bob van Zanten, dagelijks bestuurslid waterschap Noorderzijlvest: "Jaarlijks wordt er in Nederland 200.000 ton papier gebruikt en doorgespoeld. Maar we kunnen meer met toiletpapier dan je ooit gedacht had. Het is geen afvalproduct meer, maar een grondstof. Met duurzaamheid als doel. En voor het waterschap ontstaat een perspectief om de zuiveringskosten omlaag te brengen. Vandaag is een uniek project gestart."
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website