Ferm O Feed, onderdeel van de Den Ouden Groep, zal begin 2014 de productie van organische meststoffen uit pluimveemest vanuit Helmond starten. De provincie heeft daarvoor de vergunning afgegeven.
De productie is niet een nieuwe activiteit, licht Peter den Ouden toe. “De nieuwe fabriek in Helmond vervangt de productielocatie die we hadden in Zeeland. Die is in mei 2011 door brand verwoest. In Helmond zijn we opnieuw begonnen met als voordeel dat zowel productie als de distributie gebundeld is op één locatie.” De nieuwe productiefaciliteit droogt kippenmest en produceert gepelleteerde organische (minerale) meststoffen. De pluimveemest komt uit de regio. De afzet van de compacte mestkorrels is wereldwijd. “De productie lijkt op wat we in Zeeland deden”, vertelt Den Ouden, “maar de techniek en het proces is natuurlijk verfijnder en aangepast aan onze ervaringen.”
De capaciteit van de installatie zal 60 kton organische meststoffen (output) per jaar zijn. “In principe is het een bulkproduct dat we produceren. Klanten kunnen echter ook maatwerk vragen, want we kunnen ook zogenaamde ‘specialties’ maken.” Het basisproces is dat de mest eerst opgemengd wordt tot gelijke luchtvochtigheid. Vervolgens wordt de mest met een shovel in twee tunnels gereden. Een ‘toploadersysteem’ transporteert de mest van achter in de tunnel naar een fluïde bed droger aan de voorzijde van de tunnel. Als een tunnel wordt geladen, kan de andere tunnel de droger voorzien van materiaal. De capaciteit is zo bepaald dat de bulkbehandeling gedurende de dag gebeurt, terwijl het proces volcontinu kan produceren. Ook de lucht uit deze overslaghal wordt continu afgezogen en gereinigd.
Uit de brand in Zeeland is ook lering getrokken voor wat betreft de luchtzuivering. Veel aandacht is besteed aan de filtering van de lucht en het reinigen van alles wat vrijkomt. De gefilterde afgassen worden gewassen in een installatie die is opgedeeld in een tweetal identieke en los van elkaar functionerende delen. Dit om in geval van onderhoud of calamiteit nog 50% van de capaciteit beschikbaar te hebben. De luchtreinigingsinstallatie draait voor de afzuiging van de hallen volcontinu. Om de geurcomponenten te neutraliseren is uit het oogpunt van veiligheid ter voorbereiding een drietrapswasser (zuur/loog/waterstofperoxide) voorzien. De gereinigde gassen worden via een schoorsteen van 40 meter hoog geëmitteerd. Door de keuze van dit systeem ontstaat er een overcapaciteit en wordt hierdoor ruim binnen de geldende geurnorm gebleven.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website