Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 03 december 2024

Massale oproep om herziening plasticbeleid

Met een petitie roepen partijen in de plasticketen het kabinet op om het ingezette plasticbeleid te herzien en gezamenlijk toe te werken aan een 'Circulair Plastic Akkoord' om meer gebruikt plastic in nieuwe producten in te zetten.

Met plastic afval moeten zinnige dingen worden gedaan. Een herziening van het plasticbeleid kan dat dichterbij brengen. (Foto: Igor Zakharevich | Dreamstime)

“Het is twee voor twaalf voor het voortbestaan van de industrie rond productie, verwerking en hergebruik van plastic.” Zo begint de petitie die de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), Plastics Europe, Vereniging Afvalbedrijven (VA) en de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) vanmiddag 3 december aanbieden aan de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens de partijen schiet de huidige aanpak, met een plasticnormering en -heffing, tekort, en dreigt de plasticketen verder te verzwakken met een krimp tot wel 40 procent van de Nederlandse en Europese plastic maakbedrijven. Dit komt omdat de markt voor circulair plastic niet kan concurreren met goedkoop primair plastic uit China en de Verenigde Staten. Hierdoor gaan veel recyclingbedrijven failliet, waaronder Umincorp, Ioniqa en TRH Recycling.

Daarom vragen de ondertekenaars van de petitie om een integrale aanpak. Er moet een Circulaire Plastic Tafel komen waaraan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat,  Klimaat en Groene Groei, en Economische Zaken samen met de industrie toewerken naar een gezamenlijk Circular Plastic Akkoord.

Circulair plastic

Om plastic circulair te krijgen, adviseren de partijen beleid te ontwikkelen om de vraag naar gerecycled plastic te stimuleren. Dit kan onder meer door een minimaal aandeel recyclaat en biobased plastic verplicht te stellen, maar ook door voor een vereenvoudigde en meer voorspelbare procedure te zorgen om een einde-afvalstatus te verkrijgen voor mechanisch en chemisch gerecyclede kunststoffen. Daarnaast moet er voldoende feedstock vanuit Nederland en Europa beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door fiscaal stimulerend beleid en een gelijk speelveld te creëren om plasticrijke afvalstromen vanuit Europa naar Nederland te kunnen importeren voor recycling. Dit kan door de verbrandingsbelasting af te schaffen als plastic uit de importstroom wordt gehaald. Verder moeten de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd voor de opschaling van sorteer- en recyclingcapaciteit, bijvoorbeeld door de vergunningverlening voor deze installaties te versnellen.

Volgens de verenigingen staat de plasticindustrie klaar om miljarden euro’s te investeren in innovatie en techniek voor het circulair produceren, sorteren, recyclen en verwerken van ingezameld plastic. Met die investeringen is het mogelijk om te zorgen voor een versnelling van de circulaire samenleving, een forse CO2-reductie in Nederland en een versterking van de strategische autonomie. Maar dan is er wel politieke hulp nodig, aldus de partijen.

Zorgen in Tweede Kamer

De afgelopen maanden bleken ook diverse Tweede-Kamerleden zich zorgen te maken over de problematiek rond plasticrecycling. Afgelopen oktober liet staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat echter weten geen extra maatregel te gaan treffen voor deze sector en dat de huidige maatregelen voldoende zijn. Zijn reactie leidde de afgelopen weken tot aanvullende vragen, waaronder wat het kabinet heeft gedaan om de faillissementsgolf te voorkomen. Het is dan ook de vraag of Jansen aan zijn mening blijft vasthouden.