Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 06 mei 2024

Is warmte van AEC's afval of niet?

Plotseling is de discussie opgelaaid of de restwarmte die AEC's produceren duurzaam is of niet. Zo niet, dan heeft dat flink wat gevolgen.

De Europese milieufederatie EEB gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok met een open brief aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Daarin schreef ze dat de restwarmte van AEC’s zeker niet als ‘afvalwarmte’ moet worden gezien. Daarmee loopt de groene lobby vooruit op een classificatieproces voor de EU-richtlijn hernieuwbare energie (RED III). De classificatie bepaalt of energie van een bepaald proces duurzaam is of niet. De EEB vindt dat verbranden van afval, hoewel het energie genereert, verre van duurzaam is, laat staan hernieuwbaar. Daarvoor ziet ze vier redenen. AEC’s stoten broekgasgassen uit, ze ontmoedigen afvalpreventie en recycling, ze verhinderen de ontwikkeling van andere hernieuwbare processen en er is het risico dat classificatie onder duurzaam perverse prikkels gaat opwekken. 

De RED III bepaalt dat afvalwarmte altijd een bijproduct is. De EEB stelt nu dat voor het geval van verbranden van afval, warmteproductie juist een de hoofdproducten is. Daarom zegt ze dat het verbranden van afval niet mag worden opgenomen als een proces om de doelen in RED II voor gebruik van afvalwarmte.

Drie dagen later reageert een consortium van federaties die voornamelijk afvalbedrijven vertegenwoordigen aan de Commissie, dat de restwarmte toch juist wel als afvalwarmte moet worden gezien. Zij redeneren precies andersom. AEC’s zijn er om afval te verbranden, dat vernietigt gevaarlijke stoffen, reduceert volume en voorkomt storten. De energie die bij dat proces vrijkomt wordt gebruikt om elektriciteit te produceren en warmte kan geleverd worden aan warmtenetten. Het gaat om afval dat niet te recyclen is, zo betogen Fead, Cewep, MWE en SGI Europe gezamenlijk. De restwarmte niet gebruiken betekent een enorm verlies. In sommige regio’s is de restwarmte van AEC’s goed voor 50 procent van de warmtevraag.

“Het erkennen van de warmte die wordt opgewekt door WtE-installaties als afvalwarmte onder RED en Energie efficientie richtlijn (EED) is essentieel voor het maximaliseren van het gebruik van lokale, duurzame overtollige energiebronnen. Deze aanpak gaat niet alleen over energie-efficiëntie; het gaat over het erkennen van de waardevolle rol die WtE speelt in het beheren van afval en het terugwinnen van energie. Deze erkenning sluit aan bij de doelstellingen van milieuduurzaamheid en efficiënt gebruik van hulpbronnen”, stellen de belangenorganisaties.