Categorie: Grondstoffen | Gepubliceerd: 14 februari 2023

OpenWaste trapt gaspedaal in: start inzameling in Venlo

Na een halfjaar radiostilte gaan twaalf inzamelaars van bedrijfsafval vaart maken met de uitrol van hun collectieve inzamelconcept met één neutraal inzamelvoertuig. “Vanaf nu willen we iedere maand in een nieuwe binnenstad aan de slag.”

Leden van OpenWaste bij de start van de coöperatie.
Foto: OpenWaste

Afgelopen voorjaar maakten twaalf inzamelaars van bedrijfsafval bekend samen te gaan werken onder de naam OpenWaste. Ze willen niet meer allemaal apart met eigen inzamelvoertuigen de stad inrijden, maar de inzameling collectief laten uitvoeren met neutrale voertuigen. Het duurde even voor de samenwerking was ingeregeld, maar deze week maakte de coöperatie bekend vanaf 27 februari te starten met de inzameling van bedrijfsafval in Venlo. Collin Recycling zamelt hier vanaf dan ook het gecontracteerde bedrijfsafval van concurrenten Remondis, Van Happen en Van Kaathoven in.

Maatschappelijke winst

“Voor de klanten verandert er vrijwel niets”, vertelt Thijs Pennink, voorzitter van OpenWaste. “Het contract met hun vaste inzamelaar blijft gewoon intact, de frequentie van inzameling blijft hetzelfde en ook het serviceniveau houden we in stand. Het enige wat echt verandert is dat hun afval wordt ingezameld met een ‘neutraal voertuig’ van Collin Recycling met het OpenWaste logo. De maatschappelijke winst is echter groot: het aantal voertuigbewegingen in de stad neemt af en daarmee ook de geluidsoverlast en emissies.”

OpenWaste begint bewust in Venlo met de uitrol van haar inzamelconcept. “De binnenstad is niet al te groot”, vertelt Pennink. “Het is een goede omgeving om met elkaar ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze. Tegelijkertijd willen we OpenWaste nu snel uitrollen. Amersfoort volgt snel, dan Apeldoorn en Deventer. Vanaf nu willen we iedere maand een nieuwe stad aansluiten.”

Twee collectieven

De keuze voor Venlo is wel opvallend, omdat daar ook de concullega’s van Green Collective, een joint venture van Renewi en PreZero, collectief inzamelen. Was het niet logischer geweest daarbij aan te sluiten? Beide initiatieven streven immers dezelfde doelen na: emissievrije bedrijfsafvallogistiek door samenwerking. “Op de langere termijn is samenwerking misschien een optie”, zegt Pennink. “Maar de bij ons aangesloten inzamelaars willen graag eerst onderling ervaring opdoen met collectief inzamelen en dat onder hun eigen volwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie. Omgekeerd staat het Renewi en PreZero, net als alle andere inzamelaars, overigens vrij om bij ons aan te sluiten.”

Hoeveel CO2, NOx en fijnstof OpenWaste kan besparen in Venlo heeft Pennink niet direct paraat, maar de coöperatie gaat zeker inzichtelijk maken wat de samenwerking oplevert. “In elke stad doen we een nulmeting voor we beginnen”, vertelt de voorzitter. “Uiteindelijk laten we per stad op onze website zien hoeveel emissies we voorkomen.” Op die website lopen nu overigens al tellertjes die emissiereducties inzichtelijk maken, nog voor er nog maar een kilo bedrijfsafval is opgehaald door het collectief. “Maar puur ter illustratie van hoe we straks willen werken”, haast Pennink te vermelden. “Dit passen we snel aan!”

Wedloop

OpenWaste heeft zich als doel gesteld om in 2025 in veertig binnensteden actief te zijn. Lid zijn Venus, BR Containers, Omega, Beelen, Rouwmaat, Remondis, Van Happen Containers, Collin, Van Gerrevink, GP Groot, Van Werven en Van Kaathoven. Sinds afgelopen najaar is Pennink de onafhankelijk voorzitter van coöperatieve vereniging. Green Collective, de samenwerking van Renewi en PreZero, wil dit jaar nog in minstens dertig binnensteden collectief bedrijfsafval ophalen. Steden waar zij dit al doen zijn onder meer Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Den Haag. Beide initiatieven benadrukken open te staan voor samenwerking met andere partijen.