Afvalsorteerbedrijven houden de harde kunststoffen tijdens het sorteren van het ingezamelde afval apart. Deze veelal gemengde kunststoffen worden door Kunststof Recycling Van Werven nagenoeg volledig gerecycled tot herbruikbare grondstoffen.
Het hoge recyclingrendement zorgt ervoor dat Van Werven de kunststoffen krijgt aangeboden van sorteerbedrijven in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Engeland. Particulieren kunnen hun afval gescheiden inleveren bij een gemeentelijke milieustraat. Een groot aantal milieustraten in Nederland houdt harde kunststoffen apart en levert deze aan Van Werven.
In het kader van het verder vergroten van de milieuwinst en het op een verantwoorde wijze recyclen van plastics pleit Van Werven voor uitbreiding van het gescheiden inzamelen van deze stroom. Scheiden aan de bron is voor deze categorie afval de beste oplossing. Naar mate het materiaal schoner wordt aangeboden, is de toepassing in een nieuwe levenscyclus hoogwaardiger. Bedrijven die kunststof producten bijvoorbeeld door afkeur als afval moeten afzetten, kunnen in veel gevallen terecht bij Van Werven.
Het doel van Kunststof Recycling Van Werven is om zo veel mogelijk van de aangeboden kunststoffen voor hergebruik gereed te maken. Daarvoor heeft het bedrijf een proces ontwikkeld waarbij het materiaal wordt gesorteerd, gereinigd en vermalen. In dit proces wordt voldaan aan de hoge eisen die afnemers stellen. De gerecyclede grondstoffen worden afgezet in de Europese kunststofindustrie en toegepast in nieuwe producten.
Dit proces, waarbij nagenoeg 100 procent van de mix kunststoffen gerecycled wordt tot nieuwe grondstoffen, is een prachtig voorbeeld van het cradle-to-cradle-principe. De recycling van kunststof bespaart veel aardolie, een belangrijke primaire grondstof en daarnaast wordt er per gerecyclede kilo kunststof 2,5 kilogram CO2-emissie vermeden.
Kunststof Recycling Van WervenKunststof Recycling Van Werven heeft zich sinds de oprichting in 2006 gespecialiseerd in het recyclen van post consumer mix kunststoffen afkomstig uit afvalstromen van onder meer afvalsorteerbedrijven, afvaloverlaadstations, gemeentelijke milieustraten en kunststofproducenten. Met deze activiteit speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar duurzame grondstoffen. Inmiddels recyclet Kunststof Recycling Van Werven meer dan 45.000 ton kunststoffen per jaar. Alternatieve afzetkanalen voor deze gebruikte grondstoffen zijn veelal export naar China of verwerking in een afvalverbrandingsinstallatie. Beide hebben een negatief effect op de beschikbaarheid van grondstoffen in Europa en het milieurendement. |
Het recyclingproces begint met het sorteren van de inkomende mix kunststoffen in diverse fracties op een sorteerlijn. Vervolgens worden de monostromen verkleind tot verwerkbare groottes. Hierna worden de fracties gewassen en door middel van drijfzink- en infraroodtechnieken verder gescheiden. Na het sorteren worden de kunststoffen vermalen en nogmaals gewassen. Na een uitgebreide kwaliteitscontrole is het materiaal gereed om uit te leveren.
Het succes van het bedrijf is het doorzettingsvermogen waarmee sinds de oprichting in 2006 continu wordt gezocht naar oplossingen om de mix van kunststoffen zo goed mogelijk te verwaarden. Hiervoor zijn een drietal belangrijke uitdagingen aangegaan. Allereerst is er een markt gecreëerd voor het aan de bron scheiden van post consumer kunststoffen van andere afvalstromen. Vervolgens is er een recyclingproces ontwikkeld om de mix van plastics op te werken tot hoogwaardige grondstoffen. Als laatste heeft het bedrijf de kunststofindustrie overtuigd van de kwaliteit en de toepasbaarheid van de gerecyclede producten.
Succesbepalend in dit alles is het feit dat Van Werven verschillende lange termijn partnerships is aangegaan met diverse belangrijke partijen zowel voor de input van kunststoffen als voor de output van hoogwaardige gerecyclede grondstoffen. Hierdoor is het bedrijf verzekerd van de aanvoer van stromen en kan er ook kennis gedeeld worden om elkaar te versterken. Ditzelfde geldt voor de afzet van de producten waarbij met elkaar gewerkt wordt om de kwaliteit en samenstelling klantspecifiek te kunnen borgen.
Na het recyclingproces worden de producten verpakt in bigbags of met bulkwagens afgehaald. Het afzetgebied bevindt zich binnen Europa. De afnemers maken van de gerecyclede grondstoffen weer nieuwe kunststofproducten, waaronder: buizen en profielen, kozijnen, verpakkingen, vloeren, meubels, auto’s, bloempotten, speelgoed en nog legio andere toepassingen. Binnen de keten is het proces dat het bedrijf toepast een van de belangrijke innovaties die noodzakelijk is voor de transitie van een lineaire naar een circulaire economie.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! maart 2013 (nummer 2)