Archief


Zoek
in

Nieuws

7017 items gevonden.

EC oriënteert zich op vereenvoudiging milieuwetgeving

christian-lue-MZWBMNP7Nro-unsplash.jpg

Kan de milieuwetgeving van de EU sneller, gemakkelijker en goedkoper ten uitvoer worden gebracht? De Europese Commissie verzamelt de ideeën hiervoor.

Inbreukprocedure tegen Duitsland voor niet naleven Sup-richtlijn

dreamstime_m_117074329.jpg

De Europese Commissie vindt dat Duitsland en Estland niet voldoen aan de verplichtingen van de Sup-richtlijn en onderneemt actie.

FRF tipt maatregelen voor eerlijke, duurzame economie

FRF-logo.png

Met de verkiezingen in aantocht delen lobbyclubs weer volop ideeën voor in de verkiezingsprogramma's. Zo ook de Fair Resource Foundation.

'Geen extra beleid nodig voor waterstof uit afval'

sophie-hermans-4.jpg

Voor koolstofarme waterstof uit vergassing van niet-recyclebaar gemengd stedelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval is geen aanvullend beleid nodig, meent het demissionaire kabinet.

'Nationaal Pfas-verbod kan deel afvalsector lam leggen'

dreamstime_m_299546428-AO Ankeiler.jpeg

Afvalbedrijven zijn Pfas liever kwijt dan rijk. Maar een nationaal verbod op de groep persistente stoffen maakt onder andere het functioneren van afvalverbrandingsinstallaties en stortplaatsen onmogelijk. Ruimte voor gedeeltelijke verboden is er wel.

AEC van Ivago blijft nog open tot juli 2030

gent-g8809b4588_1920.jpg

De afvalverbrandingsinstallatie van de Belgische afvalintercommunale Ivago in Gent mag blijven draaien tot 1 juli 2030. Vlaams minister Jo Brouns heeft een vergunning goedgekeurd, zij het onder strenge voorwaarden.

Kabinet zet aantal toepassingen van staalslakken op pauze

thierry-aartsen-2-AO Ankeiler.jpeg

Demissionair staatssecretaris Aartsen van Infrastructuur en Waterstaat voert een noodregeling in voor toepassingen van staalslakken op land waar een risico bestaat voor de gezondheid.

CO2-tekort in glastuinbouw door onzekerheid over beleid

erwan-hesry-1q75BReKpms-unsplash.jpg

Er ontstaat een tekort aan extern geleverde CO2 voor de glastuinbouwsector in Nederland. Dat komt deels door onzekerheid over het beleid, onder meer voor afvalverbranding.

Nieuwe verkiezingen, nieuwe kansen voor de circulaire economie

dreamstime_l_272055745.jpg

Over iets meer dan 100 dagen zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Hoe die gaan uitpakken is op dit moment nog koffiedik kijken, maar delen van de afvalsector geven deze week aan wat zij verlangen van een nieuw kabinet.

Kabinet wijst op prijskaartje opschorting CO2-heffing AEC's

dreamstime_m_311866005-AO Ankeiler.jpeg

Met een motie vroeg de Tweede Kamer het demissionaire kabinet onlangs een streep te zetten door de CO2-heffing voor de industrie. Over of afvalenergiecentrales vrijgesteld worden van de heffing blijft het kabinet mistig.

Vlaanderen kiest definitief voor zwerfafvaltaks

Zwerfafval kleine petfles.jpg

De Vlaamse regering heeft haar akkoord gegeven op de komst van een belasting op zwerfafval. Dit houdt in dat producenten moeten gaan betalen voor de kosten van het opruimen van zwerfafval. Het is nu wachten op Brussel en Wallonië.

EC wil bijdrage heffen over niet-ingezameld AEEA

dreamstime_m_50475056.jpg

De Europese Commissie wil dat lidstaten vanaf 2028 gaan betalen voor niet-ingezameld e-waste, zoals ze nu ook al doen voor niet-gerecycled plasticafval.

EU-brancheorganisaties willen snel einde-afvalcriteria rubber

dreamstime_m_145153070.jpg

Geharmoniseerde EU-brede criteria voor de einde-afvalfase van rubber van afgedankte banden in de EU moet de handel in gerecycled rubber eenvoudiger maken en het gebruik van secundaire grondstoffen in de industrie een impuls geven.

Subsidie CO2-opslag en -afvang onzeker door motie

dreamstime_m_214775349.jpg

Eerder deze maand riep de Tweede Kamer het kabinet in een aangenomen motie op CO2-afvang en -opslag niet te stimuleren als er hout wordt gebruikt voor de elektriciteitsproductie. Toch stelt het kabinet een subsidie open voor installaties tot 100 megawatt, al kan de motie roet in het eten gooien.

'Erkenning probleem plastic-heffing is stap vooruit'

dreamstime_m_190957023.jpg

De Afvalvergroeners, het samenwerkingsverband van Attero, AVR en EEW, is gematigd positief over het eindrapport van de Plastictafel. De zorgen over een alternatieve dekking voor de plastic-heffing van 567 miljoen euro blijven echter.

EC stelt rapportageformat voor batterijrecycling voor

dreamstime_m_38812789.jpg

Met een openbare consultatie vraagt de Europese Commissie belanghebbenden en geïnteresseerden hun mening over een rapportagesjabloon over de inzameling en verwerking van batterijen.

Ook slibverwerkers zijn ongerust over rekening van 567 miljoen

Slib.jpg

De drie grote slibverwerkingsbedrijven van Nederland zijn niet te spreken over het voornemen van de overheid om de vrijstelling binnen de afvalstoffenbelasting voor het verbranden van zuiveringsslib af te schaffen.

VVD pleit voor voortzetting Plastictafel

dreamstime_m_323229092-AO Ankeiler.jpeg

Na het eindrapport zou de Plastictafel verder moeten gaan, om te werken aan het borgen van de voorstellen.

Welk afval moet zich eenvoudiger door EU kunnen bewegen?

dreamstime_m_45425204.jpg

De Europese Commissie houdt een consultatie over welke afvalstromen in aanmerking moeten komen voor een 'groene lijst'-procedure bij export binnen de EU.

Sloveense UPV-hervorming krijgt steun van EU-Hof

dreamstime_l_180567774-AO Ankeiler.jpeg

Het besluit van de Sloveense overheid om één non-profitorganisatie verantwoordelijk te maken voor de inzameling en verwerking van verpakkingsafval, heeft goedkeuring gekregen van het Europees Hof van Justitie. Maar wel onder voorwaarden.

Vorige  1   2   3   6   17   73   351  Volgende

Artikelen

228 items gevonden.

Circulariteit onder druk in een veranderende wereld

Amerikaanse vlag, foto Ben Mater, Unsplash-AO Ankeiler.jpeg

De transitie naar de circulaire economie zat al in zwaar weer. Nu komt daar nog eens de geopolitieke onrust bovenop. De Europese Commissie wil daarom de Europese economie sterker maken en lijkt de voorwaarden die nodig zijn voor de circulaire transitie, te hebben afgezwakt. Gaat de circulaire economie er op deze manier komen?

Laat Jansen de CE uit zijn handen glippen? 

20250417_wilhelmina pepermunt-AO Ankeiler.jpeg

Staatssecretaris Chris Jansen lijkt het aan Europa en de coalitie over te laten om de hete kolen van de circulaire economie uit het vuur te halen. Doortastende besluiten van hem laten in ieder geval nog even op zich wachten. 

'Circulaire economie heeft moedige politici nodig'

Aldert Hanemaaijer PBL-AO Ankeiler.jpeg

Het nationale circulaire-economiedoel om in 2030 de helft minder mineralen, metalen en fossiele brandstoffen te gebruiken, lijkt vrijwel onhaalbaar. Niet alleen op milieu- en klimaatgebied is dat geen goede ontwikkeling, maar inmiddels ook op geopolitiek gebied. “Het is een crisis in slow motion.”

CMP niet het gewenste duizenddingendoekje 

dreamstime_m_157883476-AO Ankeiler.jpeg

'Te vrijblijvend', 'geen gamechanger' en 'niet de basis voor een transitie naar een circulaire economie'. Brancheorganisaties reageren kritisch op het ontwerp Circulair Materialenplan. Aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de schone taak om de ruim 160 zienswijzen te beoordelen en zijn nu al lijvige plan nog aan te passen. 

Overheid moet keuzes maken in financiering circulaire economie

dreamstime_m_57667030.jpg

Sterke overheidsregie is nodig om financiering van circulaire bedrijven op gang te krijgen en te houden. Dat vertelden sprekers uit het bedrijfsleven, wetenschap en financiële instellingen bij een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. De overheid moet keuzes maken, normeren en regels stellen. Ook klonk de roep om een fonds dat financiering van recyclingbedrijven op korte termijn makkelijker maakt.

Keerpunt voor afvalverbranding

dreamstime_m_310494165-AO Ankeiler.jpeg

Nederland heeft over vijf jaar 20 procent minder verbrandingscapaciteit dan nu in de nieuwe visie van de overheid. Voldoende om ons eigen afval te verbranden, en niet veel meer dan dat. De sector reageert uitermate verdeeld: van onthutst tot instemmend. De grote vraag is echter hoe de overheid die reductie gaat realiseren.

Overprikkelde Kamer mist gevoel van urgentie bij kabinet

dreamstime_m_323229092-AO Ankeiler.jpeg

In de Tweede Kamer leven grote zorgen of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het bedrijfsleven wel voldoende betrekt bij en hoort over zijn circulaire-economiebeleid. Tegelijk wordt verwacht dat het ministerie vaart maakt in dossiers.

Uitstel zero-emissiezones 'plan van onbetrouwbare overheid' 

PreZero voertuig elektrisch.jpg

De Tweede Kamer nam eind oktober een motie aan die de regering oproept snel met een plan te komen om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029. Gemeenten die een dergelijke zone volgend jaar al willen invoeren, verschillende brancheorganisaties, maar ook afvalbedrijven die hebben geïnvesteerd in zero-emissievoertuigen, zijn not amused.  

'Overleg over lachgascilinders doodgebloed' 

20240916-132905_SV1009.jpg

Miljoenen en miljoenen euro's aan schade veroorzaken exploderende lachgascilinders sinds 2023 in de afvalketen. Maar ruim anderhalf jaar overleg tussen afvalsector en de Rijksoverheid over de kwestie heeft vooral één ding niet opgeleverd: geld. En dat doet pijn.

Jansen heroverweegt verplichte inpandige opslag afval

IenWMS0007.JPG

De kritiek van metaalrecyclers en afvalbedrijven op een verplichting om verstuivende stoffen inpandig op te slaan is aangekomen in Den Haag. Staatssecretaris Chris Jansen gaat er met brancheorganisaties over in gesprek. 

Plussen en minnen in nieuwe kabinetsplannen

20191113_092838.jpg

Op de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stijgt het budget voor de circulaire economie komend jaar, zo bleek op Prinsjesdag. Het is dan ook een 'beleidsprioriteit voor 2025'. Maar of de circulaire economie onderaan de streep écht geholpen is met alle nieuwe kabinetsplannen is maar zeer de vraag, afgaande op reacties uit de sector.

Hoe de afvalstoffenbelasting de circulaire economie frustreert 

spaarvarkentje op CE blokje dreamstime_m_148944910.jpg

Bij de evaluatie van de afvalstoffenbelasting moet het Ministerie van Financiën twee beperkende voorwaarden voor toepassing van de zogenoemde in-/uitmethode kritisch tegen het licht houden, vindt Hans Spaermon. De al lang achterhaalde voorwaarden zitten volgens de fiscaal specialist vooral stortplaatsen in de weg bij hun rol in de circulaire economie. “Hopelijk schudt iemand in de Tweede Kamer het ministerie wakker.”

IenW en afvalsector botsen over gewijzigd Besluit melden 

dreamstime_m_33254750.jpg

Vlak voor de inwerkingtreding besloot het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen juni het van kracht worden van het gewijzigde Besluit melden een half jaar uit te stellen. Afval- en recyclingbedrijven hebben tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Desondanks vrezen zij dat de wijzigingen de circulaire economie lam leggen. 

De circulaire economie vraagt om een andere overheid  

pieter walraven public matters.jpg

Pieter Walraven is managing partner Public Matters. Hij ziet het gebrek aan circulaire ambities in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie niet per se als iets negatiefs. Misschien heeft de circulaire economie wel baat bij een overheid die minder gericht is op handhaven en nieuwe regels, maar meer op samenwerken, versnellen en het bouwen van draagvlak. 

UPV-systemen op de schop voor meer circulariteit 

dreamstime_m_260985292.jpg

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) beter inzetten om circulariteit te bevorderen en onderzoekt daarbij ook het nut van de algemeenverbindendverklaring. Naar verwachting duurt het tot 2027 voordat de UPV-systematiek wordt aangepast. Zo lang wil Fair Resource Foundation niet wachten. 

'Hoofdlijnenakkoord ondanks lichtpuntjes gemiste kans' 

fractievoorzitters bij presentatie hoofdlijnenakkoord.jpeg

Brancheorganisaties uit de afvalsector zijn teleurgesteld dat er in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB maar beperkt aandacht is voor onderwerpen die raken aan afvalbeheer en de circulaire economie. In de uitwerking van het akkoord kan een nieuw kabinet echter nog veel goed maken. 

Kamer hekelt gebrek aan transparantie UPV Verpakkingen

dreamstime_l_196236877.jpg

Een missionaire Tweede Kamer in debat met een demissionaire staatssecretaris over de voortgang rond de circulaire economie. Dat verliep minder soepel dan sommigen wellicht hadden gehoopt. Perikelen rond het Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en niet geïnd statiegeld hielden de gemoederen vooral bezig.

'Evoa-herziening bewijst: EU ziet zich als hoeder van de wereld'

EU-container export dreamstime_xxl_248320616.jpg

Met de herziening van de Europese verordening overbrenging afvalstoffen willen Europese beleidsmakers zorgen dat recyclebare afvalstromen milieuverantwoord worden verwerkt. De aanpassingen leiden tot wisselende reacties bij recyclers. “Als de export van oud papier en karton stopt, verliest deze stroom zijn waarde en belandt het in een verbrandingsoven.”

Verkiezingsuitslag slecht nieuws voor circulair beleid

dreamstime_l_295591391.jpg

Veel hangt nog af van de kabinetsformatie, maar de Tweede Kamer wordt er de komende regeringsperiode niet groener op.

Braindrain in Tweede Kamer

3.jpg

Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamerleden die deze kabinetsperiode het woord voerden over circulaire economie en afval, lijkt na de verkiezingen niet terug te keren in de Kamer.

Vorige  1   2   3   4   5   8   12  Volgende