Archief


Zoek
in

Nieuws

6078 items gevonden.

Kritiek op advies opslag herbruikbare verpakkingen

dreamstime_m_32538101.jpg

Een advies om herbruikbare verpakkingen koel op te slaan om schimmelvorming te vertragen roept bij Verpakkingsunie Nederland vragen op over de praktische uitvoerbaarheid en voedselveiligheid.

Bouwstenen voor circulair maken van bedrijfsterreinen

dreamstime_l_69919471-AO Ankeiler.jpeg

Het circulair maken van bedrijfsterreinen is een uitdaging. Maar nu is daar een handreiking voor.

'Miljoenen Vierdaagse-bekers ingezameld'

Dar Nijmeegse vierdaagse 2023-21.jpg

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten zijn alweer voorbij. Miljoenen bekers zouden zijn ingezameld, maar het is nog afwachten of Dar zijn verhoogde doelstelling voor gerecyclede bekers dit jaar heeft gehaald.

Opsterland gaat over op diftar+

dreamstime_m_52982237-AO Ankeiler.jpeg

Inwoners van Opsterland gaan volgend jaar niet alleen per leging, maar ook per gewicht van hun restafval container betalen. Buurgemeenten hebben er al positieve ervaringen mee.

Extra zomerinzet voor schoon Amsterdam

dreamstime_l_284301995-AO Ankeiler.jpeg

Wanneer het kwik meer dan 25 graden aangeeft, zet de gemeente Amsterdam extra activatieteams in. Ook daarmee blijft het echter "een uitdaging" om de stad schoon te maken en te houden.

Nederland Europees koploper in gebruik afval als biobrandstof

dreamstime_m_168811714.jpg

Het aandeel van afval dat wordt ingezet in Nederland als biobrandstof is opnieuw hoog. Afvalwater van palmoliemolens en gebruikt frituurvet worden hiervoor het meeste gebruikt.

Maashorst mint mobiele milieustraat

dreamstime_xxl_28941714.jpg

Vorig jaar experimenteerde de Brabantse gemeente Maashorst met een mobiele milieustraat. Inmiddels willen bewoners niet meer zonder.

Oplossingen voor verbranding kunststoffen onder de loep

20190521_151437_001.jpg

Rebel heeft twee beleidsinstrumenten onderzocht waarmee de verbranding van kunststoffen substantieel kan worden verminderd en die zo'n 150 kton extra recyclaat kunnen opleveren.

Zuid-Holland biedt subsidie voor circulaire hubs

Provincie Zuid-Holland.PNG

Bedrijven in de provincie Zuid-Holland kunnen vanaf augustus subsidie aanvragen voor doorbraakprojecten op het gebied van circulaire hubs.

Ook in Vlaanderen luidt de noodklok om textielrecyclingcrisis

clothing-3739798_1280.jpg

Vlaamse kringloopwinkels vragen minister Jo Brouns om overbruggingsmaatregelen, in afwachting van de inwerkingtreding van de UPV Textiel.

Trendbreuk in afvalinzameling

huishoudelijk afval per inwoner door jaren heen cbs-AO Ankeiler.jpeg

In 2024 werd 8,2 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld door gemeenten. Dit komt neer op 459 kilo per inwoner. In 2023 was dat 451 kilo per inwoner. De hoeveelheid huishoudelijk afval nam voor het eerst iets toe na jaren van daling.

Verpact en HVC vernieuwen samenwerking voor nascheiding

hester en dion bij ondertekening Verpact HVC-AO Ankeiler.jpeg

Met een nieuw contract dat loopt tot eind 2028 hebben Verpact en HVC hun samenwerking verlengd. De overeenkomst betreft de voortzetting van de nascheiding van verpakkingsafval.

Dar verhoogt recycledoelstelling bekers tijdens Vierdaagse

Dar Nijmeegse Vierdaagse 2024-2-AO Ankeiler.jpeg

Dar zet dit jaar in op meer gerecyclede bekers tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Verder hanteert het afvalbedrijf een strakke aanpak voor het schoonhouden van de stad tijdens een van de grootste wandelevenementen ter wereld.

Uitwerking afspraken verpakkingsafval gevolgd met argusogen

dreamstime_m_140848753-AO Ankeiler.jpeg

Nog anderhalve maand en dan bespreekt de VNG de technische vertaling van de afspraken die gemeentelijke partijen en het verpakkend bedrijfsleven hebben gemaakt over de inzameling van verpakkingsafval. Dat kan nog best spannend worden.

Geen zorgen over daling Europees papierrecyclingpercentage

Van Munster Recyclers papierbalen.JPG

Na het “ongewoon lage verbruik” van papier en karton in 2023 is dit verbruik in 2024 gestegen. Hierdoor daalde het Europese papierrecyclingpercentage vorig jaar, maar de doelstelling voor 2030 blijft in zicht.

Oeso ziet noodzaak voor meer circulair beleid in Nederland

dreamstime_m_161652772.jpg

De Nederlandse economie blijft veerkrachtig, ondanks recente economische schokken. In de toekomst is echter meer aandacht voor circulariteit nodig, om minder afhankelijk te zijn van andere landen voor grondstoffen.

Oss stopt met diftar vanwege overlast

dreamstime_l_268373238.jpg

Vanaf 2026 stopt 'Afval scheiden loont' in de gemeente Oss, omdat sommige inwoners hun afval dumpten om kosten te besparen.

Modint: 'Leg circulaire bedrijven niet langs lineaire meetlat'

dreamstime_l_15508514-AO Ankeiler.jpeg

De overheid zou circulaire bedrijven meer moeten steunen, en ze niet ten onder laten gaan wanneer ze niet voldoen aan lineaire maatstaven.

Negen punten voor gemeentelijke verkiezingsprogramma's

pencil-1827059_1280.jpg

De circulaire economie kan op lokaal niveau een flinke stimulans krijgen met negen voorstellen voor gemeentelijk beleid. De invulling van de voorstellen op lokaal niveau zal nog flink wat werk vragen.

Btw flinke barrière voor commercieel hergebruik

dreamstime_m_17077481-AO Ankeiler.jpeg

Wijziging van fiscale systemen is een project van lange adem. Het ministerie ziet nog niets in een herziening van de omzetbelasting om de circulaire economie te stimuleren. Een oproep aan organisaties om mee te denken aan alternatieven moet er verandering in brengen.

Vorige  1   2   3   5   15   63   304  Volgende

Artikelen

329 items gevonden.

Nascheiding biedt gemeenten hulp bij pmd-problematiek 

Nascheidingslijn Attero-AO Ankeiler.jpeg

Nascheiden is in opkomst: een kwart van de Nederlandse gemeenten kiest er inmiddels voor om via nascheiding machinaal pmd uit het restafval te laten halen. En naar verwachting zet die trend de komende jaren door. Afvalbedrijven werken hard om aan de vraag naar nascheiding te voldoen en kijken daarbij verder dan pmd.

Ketenovereenkomst Verpakkingen op de schop

dreamstime_m_380617235-AO Ankeiler.jpeg

De afspraken over de inzameling van verpakkingen gaan flink op de schop. Zowel gemeentelijke partijen als het verpakkend bedrijfsleven moeten daar uiteindelijk van profiteren. Of het onderhandelingsresultaat over de nieuwe afspraken betrokkenen voldoende kan bekoren, zal snel duidelijk worden.

Recycling van afval: hoe duur mag het worden? 

dreamstime_m_217980180.jpg

Omdat hoogwaardig verwerken van afvalstromen duur kan zijn, mogen recyclingkosten van 205 euro per ton of hoger als 'te duur' worden aangemerkt. Deze grenswaarde heet het recycletarief. Bij het bereiken van deze waarde mag een recycler een afvalstroom laagwaardiger verwerken. Stimuleert het recycletarief de hoogwaardige recycling dan wel voldoende?

Gewassen bodemas zorgt voor spanningsveld

Opgeslagen bodemas HVC-AO Ankeiler.jpeg

Bedrijven komen moeilijk van hun gewassen bodemas af. Van de afspraken die Steven van Eijck hierover afgelopen november met HVC en Blue Phoenix Group heeft gemaakt, komt vooralsnog weinig terecht. En Heros Sluiskil voelt zich door de Rijksoverheid gedwongen een geplande miljoeneninvestering voor haar wasinstallatie voor bodemas voorlopig in de koelkast te zetten.

Recyclingindustrie autobatterijen nog niet goed opgeladen

dreamstime_l_103315910.jpg

De EU wil een recyclingindustrie voor batterijen in Europa die onafhankelijk is van de rest van de wereld. Maar dit jaar stelden diverse bedrijven hun recyclingactiviteiten uit, vooral vanwege tegenvallende autoverkopen. En dat is niet het enige probleem voor de recyclingindustrie. Er is echter nog hoop.

Zonnepanelenrecycling kan veel beter

solar-system-2939560_1280.jpg

De Nederlandse recyclingcapaciteit voor zonnepanelen is op dit moment nog vrij minimaal en bovendien laagwaardig. Het is nu tijd om dit om te buigen, want de komende jaren komen er steeds meer zonnepanelen terecht bij recyclers. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergeleek vier nieuwe methodes die stuk voor stuk meer circulair zijn dan de bestaande manier van werken.

Eerste gemeenten aan de slag met verbeterde textielcontainers 

Nat textiel.jpg

Naar schatting wordt ieder jaar meer dan 1 kton ingezameld textiel vernietigd omdat het nat is. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in maart riep textielinzamelaar Sympany gemeenten op lekke ondergrondse textielcontainers te vervangen. De eerste gemeenten hebben zich inmiddels gemeld.  

Recyclers bouwmaterialen vragen overheid om consistente doelen 

Afvalscheiding op bouwplaats GP-GrootVanWijnen-17-bewerkt-tonweg.jpeg

25 procent van de totale Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouw- en sloopafval. Het hoogwaardig recyclen hiervan draagt bij aan de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Bij die recycling speelt ook de overheid een belangrijke rol, vinden recyclers van gips en beton. 

Socials belangrijker in afvalcommunicatie 

dreamstime_xl_85888318.jpg

Een speciale afval-app, een papieren afvalkalender, of gewoon in de gaten houden wanneer de buren hun container aan de straat zetten: er zijn veel methoden waarmee mensen bepalen wanneer ze hun afval moeten aanbieden. Maar wat als de inzameldag onverwacht verandert? 

HVC loopt harder voor verandering

Dion van Steensel - 20231031 - fotograaf Riske de Vries.jpg

HVC deelde begin dit jaar haar droom over een afvalvrije wereld. De grootste publieke afvalverwerker van Nederland zet daarbij een volgende stap van afval scheiden naar afval voorkomen. Blijft het bij een droom, of gaat het om een realistische ambitie? Een gesprek over draagvlak en gedragsverandering.

'Groengasproductie biedt mogelijkheden voor verwerking gft'

Biowaste Anaerobic digestion Tilburg.jpg

Vanaf 1 januari 2024 gelden strengere Europese regels voor de inzameling en verwerking van gft. Dit kan leiden tot een groeiend aanbod aan gft. Maar is er wel genoeg capaciteit om deze grotere stroom te verwerken? Er zijn in ieder geval plannen voor uitbreiding, onder andere bij Attero en Omrin. Beide bedrijven zien kansen voor de productie van groen gas.

Bandenrecyclers op zoek naar nieuwe toepassingen

Kunstgress.JPG

De Europese Unie wil een einde maken aan microplastics in het milieu en verbiedt daarom verschillende toepassingen, waaronder rubberkorrels op kunstgras. Een langgekoesterde wens van milieuorganisaties, maar voor bandenrecyclers is het een strop. “We zijn niet in paniek, maar we hebben wel flink de pest in.”

Doorstart PMC biedt hoop na onwaarschijnlijk faillissement

dreamstime_l_42357439.jpg

100 tot 150 kton vervuild staalschroot had Purified Metal Company jaarlijks willen recyclen in zijn installatie in Delfzijl. Twee jaar na de opening door koning Willem-Alexander ging het bedrijf vorig jaar november echter failliet zonder maar in de buurt te komen van die tonnages. Wat valt er te leren van het bijzondere verhaal, dat toch nog een happy end lijkt te krijgen?

Denen willen gevaarlijk afval ook circulair verwerken

DJI_0434.JPG

Gevaarlijke afvalstoffen willen we zo snel mogelijk verwijderen. Met de resten van verbranding valt echter nog best wat te doen. In Denemarken zijn ze daar druk mee bezig, aangemoedigd door een forse CO2-heffing.

ZZS-beleid bemoeilijkt export

Gevaarlijk afval dreamstime_xxl_140060713.jpg

Terwijl wij sinds 1992 door de EU kunnen reizen zonder ons paspoort te laten zien en ook voor goederen de EU één grondgebied vormt, geldt dit niet voor gevaarlijk afval. De vrees bestaat dat de vele administratieve handelingen op korte termijn kunnen leiden tot een capaciteitstekort voor de verwerking van bijvoorbeeld afvalstoffen met PFAS.

Stap dichter bij circulaire minicontainer

Rubber bandjes op stapel - bron gemeente Oosterhout.jpg

De circulariteit van minicontainers is door de jaren heen toegenomen, maar kan nóg beter. Dit stelden Avans Hogeschool en de gemeente Oosterhout onlangs vast. In plaats van deze te verbranden, kunnen minicontainerbandjes namelijk eenvoudig hergebruikt worden.

Tijd voor de tekentafel

Daniël Walkot en Inger van Gelderen van de GAD.jpg

Na twaalf jaar vertrekken directeur Daniël Walkot en zijn rechterhand Inger van Gelderen bij de Grondstoffen- en Afvalstoffendienst Gooi en Vechtstreek, kortweg de GAD. “We hadden een persbericht kunnen uitsturen, maar misschien is het waardevoller als we delen wat we de afgelopen jaren geleerd hebben.”

Op weg naar stabiele markt voor gerecycled bouw- en sloopafval

Afvalcontainer met gebroken bakstenen en gips dreamstime_xxl_227685984.jpg

Wat kan sorteerders en recyclers van bouw- en sloopafval stimuleren om zo veel mogelijk recyclaat uit deze afvalstroom te halen? BRBS Recycling denkt onder meer aan een vast percentage recyclaat, terwijl sorteerbedrijf Langezaal naar de rol van architecten wijst.

“Ladingen blijven afkeuren is geen oplossing”

20230903_150333.jpg

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat kondigde begin dit jaar aan de mogelijkheden te gaan verkennen voor meer landelijke standaardisering van afvalscheiding en -inzameling. Het Afvalfonds Verpakkingen wacht dit liever niet af en hoopt met gemeenten tot een plan te komen voor de standaardisering van de pmd-inzameling.

Veel interesse in oplossing voor frisse gft-container

GreenClip.jpg

Twente Milieu gaat deze zomer de GreenClip testen. Een kleine groene clip, die ervoor zorgt dat het deksel van een gft-container altijd een stukje openstaat. Hoe klein de innovatie ook lijkt, de interesse ervoor blijkt groot.

Vorige  1   2   3   5   7   10   17  Volgende