U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! februari 2014
Private equity blijft interesse houden in publieke bedrijven. Voor Attero werd gezocht naar een stabiele partij die continuïteit biedt voor het bedrijf en de medewerkers. Een strategische investeerder ligt dan voor de hand, maar het werd Waterland. Na AVR was er ook nu weer verbazing over de koper en de prijs.
Een jaar van de waarheid of een tussenjaartje? Van expansie of juist van krimp? Wat 2014 de afvalsector exact zal brengen, blijft uiteraard koffiedik kijken, maar een blik in de agenda's en wensenlijstjes van de verschillende (branche)verenigingen biedt alvast een glimp. Vooral op beleidsniveau zal de toekomst zich aftekenen.
“Goed scheiden is beter recyclen.” Met die woorden stuurde staatssecretaris Mansveld de invulling van Vang naar de Tweede Kamer. De verwachtingen waren hooggespannen maar het wachten wordt beloond; de bewindsvrouw wil de circulaire economie nu echt en over de volle breedte van ambitie tot realiteit maken.
Na het tekenen van de overeenkomst tussen Nederland en Hongkong in 2013 om samen te gaan werken rond afvalbeheer is het volgens Bernard Scheffens van WSS hoog tijd om daar invulling aan te geven. “Het pad is geëffend. Nu is het aan ons om de zaken goed op te pakken.”
Nederlanders verbruiken gemiddeld 260 plastic tasjes per jaar. In de supermarkt zijn de gratis zakjes al verdwenen en een pilot van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) moet duidelijkheid geven over de mogelijkheden in andere winkels. Intussen wil ook het Europarlement van de tasjes af.
De eerste resultaten van de pilot drankenkartons zijn bekend, maar daarmee is nog niet duidelijk of de gescheiden inzameling van deze verpakkingen nationaal wordt uitgerold. Stichting Hedra zet vraagtekens bij de uitkomsten. Het KIDV pareert de kritiek: “Je blijft altijd zitten met vragen na een pilot.”
Het Rotterdamse afvalverbrandingsbedrijf AVR is in Chinese handen en wordt geleid door een Belg. Het bewijs dat afval een wereldmarkt is? In ieder geval voor Yves Luca, die samen met de nieuwe aandeelhouder grootse plannen heeft. Verbranden van afval heeft toekomst.
Fost Plus, die het Belgische verpakkingsafval beheert, gaat een nieuwe ronde in. Vlak voor de jaarwisseling kreeg de organisatie een nieuwe erkenning. Fost Plus gaat op oude voet door. Belgische inzamelaars en milieubeweging hadden gehoopt op meer ambitie en vernieuwing.
Hans Koning, directeur Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie, directeur Metaal Recycling Federatie, beide in Den Haag.
Wordt een product met een gebrek een afvalstof als het wordt geretourneerd? In een unieke casus, die nooit eerder aan het Europese Hof was voorgelegd, is beslist hoe hiermee moet worden omgegaan. Het is een zeer belangrijke uitspraak, want hij gaat over de reikwijdte van het afvalstof-begrip.
Als een bouwsupermarkt, met schappen vol secundaire bouwmaterialen. Dat is hoe Erik Vogelzang, manager Soil Remediation van de Theo Pouw Groep, de toekomst van de grondreiniging ziet. Om hoogwaardige producten uit vervuilde grond te maken, investeerde Pouw in nieuwe geavanceerde installaties. En dat terwijl de markt krimpt.
Ze lagen al zo lang klaar: de stok en de Eba-vlag. Maar iedere keer kwam er iets tussen, bleek de praktijk toch iets weerbarstiger en kostte overleg en afstemming toch meer tijd. De aanhouders hebben echter gewonnen. De Elektronische Begeleidingsbrief Afval (Eba) is klaar en kan door iedereen worden gebruikt.
Persinstallaties worden voornamelijk ingezet voor vermindering van de transportkosten en CO2-reductie. De Rooij Milieutechniek BV is een ervaren en gespecialiseerde onderneming in het produceren deze persinstallaties en toebehoren.