Als nieuwe voorvrouw van producentenorganisatie Collectief Circulair Textiel heeft oud-Tweede Kamerlid Kiki Hagen als taak om een ketensamenwerking te creëren die bijdraagt aan een toekomstbestendige textielindustrie met een verminderde ecologische impact.
Jarenlang heeft Hagen in de Tweede Kamer gewerkt aan de wet- en regelgeving voor de verduurzaming van de industrie, waaronder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Zo diende ze eind 2022 een initiatiefnota in, waarin ze onder meer opriep tot transparantie in de textielketen. Na de verkiezingen van vorig jaar kwam ze echter niet meer terug in de Tweede Kamer. Na een periode van stilte is ze begin november gestart als directeur van de producentenorganisatie Collectief Circulair Textiel (CCT), een initiatief van milieuorganisatie Fair Resource Foundation.
Bestuurslid en medeoprichter Janine Röling van CCT: “Ultrafast fashion zet enorme druk op de inzamel- en verwerkingsmarkt, dus het is hoog tijd dat we samen aan de slag gaan om de circulaire transitie te versnellen. Aangezien Kiki aan de wieg van de wetgeving stond voor de verduurzaming van de sector, is zij de vrouw op de juiste plek. Met haar ervaring en enthousiasme is ze een verrijking voor de organisatie en een boegbeeld voor onze producenten.”
Een van Hagens eerste uitdagingen is om een ketensamenwerking te creëren die niet alleen voldoet aan de aankomende wet- en regelgeving, maar ook actief bijdraagt aan een toekomstbestendige textielindustrie met een verminderde ecologische impact. Met als doel om te komen tot een textielsector waarin levensduurverlenging, hergebruik en de inzet van secundaire materialen vanzelfsprekend zijn.
Om te zorgen voor een robuust en versterkt textielbeheersysteem, moeten initiatieven zoals tweedehandsplatforms en vervezeltechnieken worden verankerd en mogelijk worden opgeschaald. Dit houdt in dat er extra maatregelen genomen moeten worden om meer textiel effectief in te zamelen, waardoor een groter deel van de materialen kan worden hergebruikt en gerecycled. Zo heeft CCT sinds afgelopen september een samenwerking met Fibershed rond de regeneratieve textielketen en een samenwerking met Citubex rond professionele textielstromen zoals hotellinnen en werkkleding.
Kersvers CCT-directeur Hagen: “Het is een logische stap om ook zakelijke sectoren te betrekken. Voor producenten van hotellinnen en werkkleding zijn kwaliteit en lange levensduur essentieel. Deze standaarden sluiten naadloos aan op onze duurzame doelstellingen.”