Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 juni 2024

CE gaat niet alleen over afval, ook over economie

Bij beleid over de circulaire economie gaat het veel te weinig over economie. Dat is een groot gemis, waarschuwt Nout van Kempen van PreZero.

Boris van der Ham (voorzitter Vereniging Afvalbedrijven) en Nout van Kempen (bestuurslid Vereniging Afvalbedrijven en Chief Material Officer bij PreZero)
Foto: Fotopersbureau Dijkstra / Cor Salverius

“We maken ons grote zorgen over de economie in het circulaire beleid. We praten heel snel over beleid voor afval en recycling, maar we missen een langjarig beleid waarin ook de economie ervan een stevige basis heeft.” Nout van Kempen, Chief Material Officer bij PreZero, breekt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) een lans voor het ondernemerschap in de circulaire economie. De VA presenteerde de cijfers bij de kunststofsorteerinstallatie van PreZero in Zwolle. De installatie sorteert brongescheiden materiaal in 14 verschillende stromen uit, maar het kunststof is nu aan de straatstenen niet kwijt te raken door goedkope import van virgin plastics uit Azië en Amerika. Ook gerecycled hout staat onder druk. GreenBlocks, de fabriek die palletklossen maakt van afvalhout, draait verlies. De reden: biomassacentrales betalen meer voor afvalhout om te verbranden en energie op te wekken. Ook een gevolg van regelgeving.

Duurzaamheidsbeleid kwetsbaar

Van Kempen noemt het huidige duurzaamheidsbeleid daardoor te kwetsbaar. “Men kijkt veel te snel naar de laatste schakel in de keten. Naar ons dus. We moeten naar de hele keten kijken, en ook daarbuiten. Ik zie veel goede wil bij gemeenten en de industrie, maar de doorslag geeft het overheidsbeleid”. Een recycler werkt op een deel van de keten, verklaart Van Kempen. “Wil hij gaan investeren dan moet er perspectief zijn. Dat krijgt hij alleen met langjarige zekerheid. Op dit moment weet een recycler niet tegen welke prijs zijn product in de toekomst wordt afgenomen en sterker nog óf zijn product wordt afgenomen.”

Als voorbeeld van de onzekerheid wijst Van Kempen naar de investeringen die PreZero wil doen. De onderneming wil een nascheidingsinstallatie bouwen bij de verbrandingsinstallatie in Roosendaal. De kunststofstroom die daaruit wordt gehaald zou dan naar Zwolle gaan om verder uitgesorteerd en opgewerkt te worden tot materiaal geschikt voor chemische recycling. Die opwerkingsfabriek in Zwolle komt naast de huidige sorteerinstallatie te staan en is een nog niet-uitontwikkelde technologie. Ook wil PreZero CO2 afvangen en afzetten bij de tuinbouw, die nu voor de CO2 aardgas verbrandt. Het zijn investeringen die alleen doorgang vinden als er consistent duurzaamheidsbeleid voor de langere termijn wordt gemaakt. Een oproep die zeker nog eens flink onder de neus van het nieuwe kabinet zal moeten worden gewreven.

TrashTalks

De Vereniging Afvalbedrijven en haar leden starten een socialmedia-campagne ‘TrashTalks’. Deze campagne is bedoeld als maatschappelijke oproep aan consument, producent en overheid. Het moet de bewustwording over hergebruik en recycling van producten en materialen stimuleren.

In het Jaarbericht van de Vereniging Afvalbedrijven wordt daar alvast een aanzet toe gegeven. De afvalsector biedt werkgelegenheid aan ruim 30.000 mensen en genereert een omzet van bij elkaar 10 miljard euro. Acht procent van de duurzame energie komt uit afval en 80 procent van de 59 Mton afval wordt gerecycled.

Terugkijkend op het afgelopen jaar memoreerde scheidend voorzitter Boris van der Ham de plotselinge opkomst van de lachgascilinders in het restafval, die de operatie sterk heeft bemoeilijkt en veel schade heeft aangericht. Ook een gevolg van regelgeving met grote financiële gevolgen voor de sector.