Invest-NL blijft graag investeren in circulaire bedrijven, maar dan moeten er vanuit wet- en regelgeving wel gezonde business cases mogelijk blijven.
Met dit statement wil Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, de Nederlandse overheid wakker schudden. Nederland wil in 2050 helemaal circulair zijn en in 2030 al 50 procent minder primaire grondstoffen gebruiken. Maar de praktijk is weerbarstiger en soms ronduit pijnlijk, constateert Zonneveld.
“Neem plasticrecycling. Wie kan er op tegen zijn dat plastic uit onder meer huishoudelijk afval gerecycled en hergebruikt wordt?”, vraagt Zonneveld zich hardop af op zijn persoonlijke LinkedIn-pagina. “Vanaf 2027 in Nederland, en 2030 in de gehele EU, wordt er regelgeving van kracht waarbij bijmenging van gerecycled plastic verplicht wordt. Momenteel wordt ons land echter overspoeld door spotgoedkope nieuwe fossiele plastics uit onder andere China en de Verenigde Staten. En recentelijk is EU-wetgeving van kracht geworden die nagenoeg verbiedt dat gerecycled plastic in contact komt met voedsel.”
Volgens Zonneveld valt hier voor innovatieve hoogwaardige recyclers zoals Umincorp, dat vorige week nog uitstel van betaling aan moest vragen, niet tegenop te concurreren. “Ondertussen roeien we dus achteruit en raken de circulaire ambities steeds verder uit beeld. Pijnlijk om te zien en te ervaren. En dit zou wat mij betreft ook echt een wakeup-call moeten zijn voor eenieder die het serieus meent met de transitie naar een circulaire economie”, besluit de CEO van Invest-NL.
Invest-NL wil plasticrecycling in Nederland al jaren naar een hoger niveau tillen. In 2021 maakte de ontwikkeling- en financieringsinstelling bekend dat het de Nederlandse capaciteit voor plasticrecycling wil verdubbelen. Dat jaar investeerde het onder meer in de bouw van een nieuwe r-petfabriek in Rotterdam voor Umincorp en in ontwikkeling van een pyrolesefabriek voor het terugwinnen van carbon black uit autobanden van Black Bear Carbon. Maar ook Black Bear Carbon kwam onlangs in de financiële problemen.
Invest-NL is een private onderneming die is gefinancierd met publieke middelen. Aandeelhouder is het Ministerie van Financiën, dat een raad van commissarissen heeft benoemd die toezicht houdt op het bestuur van de impact investor. Er is geen aansturing via politieke lijnen.
Het besef dat (plastic)recyclers de overheid nodig hebben om de circulaire doelstellingen en klimaatdoelen van Nederland dichterbij te brengen, lijkt overigens geland in de Tweede Kamer. Begin deze week nog schaarde een Kamermeerderheid zich achter de motie Grinwis c.s., die de regering oproept e onderzoeken hoe nieuwe recyclingcapaciteit die aantoonbaar emissies reduceert, kan worden vergund en aangesloten op de energie-infrastructuur.Daarnaast roept de Kamer de regering op te borgen dat er via subsidieregelingen langjarig voldoende budget beschikbaar is voor de opschaling en uitrol van circulaire technieken als die aantoonbaar CO2-emissies reduceren.