De NVRD noemt het van groot belang dat staatssecretaris Heijnen INretail en Modint heeft opgeroepen ketenpartijen uit het netwerkoverleg textiel te betrekken bij het maken van een uitvoeringsprogramma voor de UPV textiel.
Vanaf 1 januari 2023 geldt een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. Hiermee worden producenten van kleding en huishoudtextiel verantwoordelijk voor de recycling en voorbereiding voor hergebruik van textielproducten. 50 procent van de in de handel gebrachte textielproducten moet in 2025 worden voorbereid voor hergebruik of recycling. In 2030 moet dit 75 procent zijn. Daarnaast zijn producenten verantwoordelijk voor het informeren van de consument, jaarlijkse verslaglegging en een passend innamesysteem inclusief de financiering hiervan.
Wat betreft het passend innamesysteem en de financiering hiervan, bestaat nog veel onduidelijkheid. Onder andere over de rol die gemeenten hierin gaan vervullen. De expertgroep textiel van de NVRD werkt aan een visie daarop en zoekt hierover afstemming met partijen als de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) en Vereniging Herwinning Textiel (VHT). Ook staat overleg met de textielproducenten, INretail en Modint, op de rol.
De producenten zullen serieus naar de inbreng van de NVRD moeten kijken. In een Commissiedebat Circulaire Economie eerder deze maand riep staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hen immers op de ketenpartijen uit het netwerkoverleg textiel te betrekken bij het maken van een uitvoeringsprogramma voor de UPV textiel. De NVRD is één van de partijen uit dit netwerkoverleg, dat onder leiding staat van het Ministerie van IenW en in het leven is geroepen naar aanleiding van het Beleidsprogramma circulair textiel 2020–2025.
De NVRD werkt graag mee aan het uitvoeringsprogramma. De afgelopen tijd gaf de vereniging nog flink af op hoe er in Nederland invulling wordt gegeven aan UPV. Voorzitter Henry Meijdam stuurde staatssecretaris Heijnen zelfs een brief met aanbevelingen die tot een betere en eerlijke producentenverantwoordelijkheid moeten leiden. Deze brief volgde op een onderzoek dat de Universiteit Utrecht in opdracht van de NVRD had uitgevoerd. Hieruit concludeerde de NVRD onder andere dat het huidige UPV-beleid de onderhandelingspositie van gemeentelijke en publieke afvalinzamelaars met producenten en importeurs ondermijnt.
»
Brief van NVRD aan staatssecretaris Heijnen (IenW)
»
Eindrapport UPV-onderzoek UU