Wereldleider in afvalrecycling, gevierd in de VS, maar in Nederland nog te vaak gezien als maker van machines voor de recyclingindustrie. Tijd voor een inkijk bij Bollegraaf Recyling Solutions. We gaan in gesprek met CEO Edmund Tenfelde, de man die trots propageert én mensen op technologisch en automatiseringsgebied zoekt.
Met Bollegraaf bedenkt, maakt en levert Tenfelde wereldwijd installaties voor sortering van huishoudelijk afval en recyclingoplossingen. “We zijn een parel die nog in de schelp zit,” geeft hij aan. “Bollegraaf Recycling Solutions is inmiddels een volwassen full solution provider voor de circulaire economie en voor het recyclen van waardevolle grondstoffen uit afvalstromingen.”
De orderportefeuille van Bollegraaf is gevulder dan ooit, aan de lopende band worden indrukwekkende systemen en machines ingepakt om verscheept te worden. De volgende in de lijst van de meer dan 3.500 recycling- en sorteersystemen die de Appingedammers in hun bestaan al bouwden om huishoudelijk afval, plastic afval en industrieel afval te recyclen.
Het laatste jaar bewijst Bollegraaf op de Nederlandse markt zijn waarde als systeemleverancier. Aan SK Polymers (een joint venture van Suez en Kempenaars Recycling) leverde het bedrijf eerder dit jaar een geautomatiseerde sorteerinstallatie in Roosendaal voor het verwerken van harde kunststoffen, zoals tuinmeubelen en kratten. Voor de kunststofrecyclinginstallatie van Morssinkhof Heerenveen worden de units reeds gebouwd in de productiehallen. De C&D lijnen bij BPS en Sortiva zijn reeds opgeleverd en end of life plastics worden straks verwerkt bij IGE Amsterdam. Allemaal projecten waar Bollegraaf een waardevolle bijdrage aan levert als systeemleverancier.
Bollegraaf is in staat mee te denken met haar opdrachtgevers in de breedte en op alle niveaus. Kennis, innovatie en technologische voorsprong is key en daarom investeert het bedrijf veel in R&D. Niet alleen in de maatwerkoplossingen voor de
klanten, ook in de nieuwste technologische apparatuur en machinerie voor de eigen productie. “De kennis neemt steeds verder toe: zo kunnen we nu met behulp van het analyseren van de afvalstoffen, de verwerking in goeddeels volledig geautomatiseerde fabrieken laten aansturen, de zogenaamde no-people fabrieken”, vertelt Tenfelde. “Tijdens de Ifat 2018 in München hebben we voor het eerst een volledig robot gestuurde sorteermachine neergezet die een kwaliteits(hand)sorteerder kan vervangen. We hebben er maar liefst negen jaar over gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Volautomatisch, geen mens te bekennen in de hele
verwerkingsfabriek.”
Tenfelde: “Ik zeg het vaker: we mogen echt trots zijn op wat Bollegraaf betekent en realiseert. Dit is nationale trots, maar dan wel in Appingedam!”
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! november 2018 (nummer 7)