Plastic babyflesjes belanden in ziekenhuizen na gebruik onmiddellijk bij het afval om vervolgens verbrand te worden. Een proefproject bij het UZ Leuven brengt daar mogelijk verandering in.
Jaarlijks belanden alleen al in Belgische ziekenhuizen zo’n 10 miljoen flesjes voor babyvoeding na gebruik in de vuilnisbak om daarna verbrand te worden. Daardoor gaat meer dan 300 ton aan kwalitatief waardevolle kunststoffen verloren. Zonde. Dat vonden ook enkele industriële organisaties die besloten om de recyclebaarheid van babyflesjes te gaan onderzoeken.
Het was speenflesjesproducent Materni die met het idee op de proppen kwam. Fredrik Pierreux van Materni: “Tijdens de ontwikkeling van een eigen productengamma vonden wij het als kunststofverwerkend bedrijf onze plicht om potentiële klanten de mogelijkheid te bieden om de gebruikte goederen selectief in te zamelen.”
Samen met financiële steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer en partners Go4Circle, Ovam en Sirris werd in 2013 in UZ Leuven het proefproject Baby Bottle Reborn gelanceerd. In het proefproject werden de juridische, technische en logistieke problemen in kaart gebracht en opgelost om de miljoenen babyflesjes die jaarlijks bij het afval belanden te recyclen. Als resultaat sorteert het UZ Leuven de flesjes voortaan als pmd-afval zodat ze tot nieuwe grondstoffen kunnen worden gerecycleerd.
Na dit eerste succesvolle project is het nu de bedoeling om dit concept verder uit te rollen, zodat ook andere ziekenhuizen in België de flesjes onder strikte voorwaarden kunnen sorteren om later te recyclen. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers rekenen op de steun van onder meer Fost Plus en Ovam.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website