De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier, die vecht tegen de plastic soep, is één van de vijf Nederlandse genomineerden voor een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2018.
De jaarlijkse, wereldwijde competitie van de Postcodeloterij geeft groene startende ondernemers een steun in de rug bij het op de markt brengen van hun groene plannen. Vanuit honderd landen dienden dit jaar een recordaantal van 845 ondernemers hun duurzame businessplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Een pre-jury boog zich over de inzendingen en selecteerde de 25 beste start-ups. Zij maken nog kans op een hoofdprijs van liefst 500.000 euro. Onder hen de Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier.
The Great Bubble Barrier heeft een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld waarmee plastic in de rivieren wordt afgevangen voordat het in de zee terecht komt. Vorig jaar startte het bedrijf al een eerste pilot op ware schaal in de IJssel bij Kampen.
Het doel van Thee Great Bubble Barrier is het zoveel mogelijk verzamelen van zwerfafval, nog voor dat de zee bereikt. Dat doet het door twee diagonale ‘schermen van bubbels’ te creëren die het zwerfvuil wegdrijven om vervolgens aan de oevers met een net te worden opgevangen.
Het idee van de bellenschermen is niet nieuw. Het wordt al toegepast in de olie-industrie om lekkende olie tegen te houden, in de baggerindustrie om sediment in te kaderen en in de Nederlandse sluizen om verzilting van zoet water tegen te gaan.
Behalve The Great Bubble Barrier zijn nog vier Nederlandse start-ups geselecteerd die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Het gaat om AquaBattery (een energieopslagsysteem op basis van water en zout), Asperitas (een innovatief koelsysteem), Fresh Strips (verkleurende labels tegen voedselverspilling) en Twenty (geconcentreerde toiletartikelen die verpakkingsmateriaal uitsparen). Op 15 augustus maakt de organisatie bekend welke genomineerden doorgaan naar de finale op 13 september in de Gashouder in Amsterdam. Vorig jaar won de Rwandese start-up EarthEnable met een duurzaam alternatief voor cement.