Na het verkeersbord lijken ook meubelen een toepassingsmogelijkheid voor bermgras.
Dat verwachten ze althans in Drenthe. De provincie heeft 70.500 euro subsidie gegeven aan een project om bermgras om te zetten in karton en kantoormeubelen. Eind 2018 worden al de eerste resultaten verwacht van enkele pilots. Als het lukt, hoopt de provincie dat er nieuwe kansen worden gecreëerd voor bedrijven in Drenthe, terwijl kosten verminderen omdat bermgras niet meer afgevoerd hoeft te worden
Al twee decennia is de afvoer van bermgras een probleem, vooral vanwege de kosten. De gangbare route is composteren, en de laatste tien jaar ook vergisting. In Drenthe vergist Attero het bermgras. Tal van initiatieven zijn onderzocht en ook gevonden, waaronder toepassing als strooizout en in verkeersborden. Overigens speelt natuurlijk op de achtergrond ook nog de vraag wanneer bermgras afval of een grondstof is. Daar is zelfs jurisprudentie over.
Aan het project ‘Verwaarden Bermgras Zuidwest Drenthe’ doen verschillende partijen mee. Het bermgras is van de gemeenten Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Hoogeveen, De Wolden, Hardenberg en Steenwijkerland, het waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie. Maar ook de kennis van onderwijsinstellingen en ondernemers als Vepa, Zuidema Hoogeveen en Agra Service Lindenhols Zuidwolde is nodig om een eindproduct van bermgras te kunnen maken. De gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe coördineert het project.