Bij de gladheidsbestrijding in Noord-Holland wordt mogelijk deze winter al 'groen strooizout' getest. Het strooisel wordt gemaakt van sap uit bermgras.
Het project, dat twee jaar geleden als idee bij de provincie Noord-Holland begon, kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen euro gaan proefdraaien op de N504 bij Alkmaar. Het idee om grassap te gebruiken als strooizout kwam van beleidsadviseur Hillebrand Breuker.
“Met gras kun je meer dan je denkt”, zegt hij. “Je kunt het uitpersen, dan krijg je sap en vezels. De vezels kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in de papierindustrie. Dat is al langer bekend. Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee.” Er werd door TNO, Tauw, TU Delft en Universiteit Twente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het grassap. De conclusie was dat het als middel voor gladheidsbestrijding bruikbaar is. Het grote voordeel van het groene alternatief voor strooizout is dat het milieuvriendelijker is en dat de grondstof, bermgras, ruim voorhanden is.
Inmiddels hebben zich verschillende partners bij het project van Breuker aangesloten, waaronder J. van Bodegom & zn, Van Gelder, Natural Tree Systems en Schuitemaker. Samen vroegen zij met succes een Europese Life-subsidie aan. Die werd dus toegekend waardoor het alternatief voor strooizout mogelijk deze winter al getest kan worden.