Kunststof afval in rivieren kan verzameld worden met een bellenscherm. Een betaalbare oplossing, die zowel de scheepvaart als mens en dier ontziet.
Dat is het winnende idee van de Plastic-Free Rivers Makathon, een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN en Rijkswaterstaat samen met diverse bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen. Leerlingen, studenten en bedrijven werden gevraagd om een oplossing te bedenken voor het plastic afval in rivieren. Op vrijdag 1 juli mochten de zeven finalistenteams hun ideeën presenteren voor een Innovation Board in het Lef future center van Rijkswaterstaat.
De winnende oplossing was het verzamelen van plastics in en buiten de vaarwegen door een bellenscherm. Een bestaande technologie, maar als nieuw concept. Het team The Great Bubble Barrier, bestaande uit studenten, krijgt als winnaar hulp bij het verder ontwikkelen en testen van hun oplossing in de IJssel.
Het team verkoopt het idee als een betaalbare oplossing, dat zowel de scheepvaart, als mens en dier ontziet. Volgens voorzitter van het Innovation Board, Pieter Janssen, maakt de oplossing gebruik van bewezen en succesvolle technologie en kan deze voor het hele rivierensysteem gebruikt worden.
Andere gepresenteerde oplossingen die in de prijzen vielen, hadden betrekking op het aanpakken van het probleem van microplastics aan de bron, en op dataverzameling en het creëren van bewustwording door middel van een game.
De waterkwaliteit van de rivieren is een punt van zorg voor de organisatoren van de Plastic-Free Rivers Makathon. De toename van plastic zwerfafval in de rivieren vormt een bedreiging voor het zeeleven en de veiligheid en gezondheid van de mens. Zo bleek vorig jaar al uit metingen dat de Rijn jaarlijks zo'n 40 ton microplastics naar de Noordzee brengt.