Samen zoeken naar oplossingen hoe het slimmer, beter, goedkoper en milieuvriendelijker kan. Mark Abbas, directeur van softwareleverancier GMT Europe, vertelt hoe hij de toekomst ziet op gebied van innovatie in ICT en welke rol duurzaamheid daarin speelt.
“Met duurzaamheid kosten besparen. Daar geloof ik in. Daarom is onze insteek dat we met onze brancheoplossingen de business voor onze klanten efficiënter kunnen maken”, zegt Abbas. “Doordat er vele voordelen kunnen worden behaald met de inzet van bijvoorbeeld iPhone apps voor het aanmaken van opdrachten, digitalisering van documenten of routeoptimalisatie sorteren we tevens een positief effect op duurzaamheid. Voor de ene klant speelt bij de inzet van dit soort ICT-oplossingen duurzaamheid een belangrijke rol, de ander kiest voor het veiligheidsaspect. Vaak draait het ook gewoon om de besparing in kosten.”
Voor GMT gaat duurzaamheid hand in hand met efficiëntie. Abbas: “Neem nou bijvoorbeeld routeoptimalisatie-software. Deze software wordt ingezet om routes slimmer te ontwerpen en scenario’s door te rekenen. Met als resultaat efficiënter rijden, minder kilometers, lager brandstofverbruik, meer ledigingen per wagen en verminderde CO2-uitstoot. Onze klanten zitten in onze software continu aan de verschillende schuifjes. Wat is voor de organisatie belangrijker; duurzaamheid, veiligheid of lage kosten? Je wilt dat de software flexibel is zodat je snel aan een wethouder verschillende scenario’s voor kunt rekenen met de bijbehorende consequenties.” IT speelt volgens Abbas ook hier een faciliterende rol. “Met onze software kunnen deze wethouders beter hun afwegingen maken en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”
GMT investeert jaarlijks fors in innovatie. Zo is de CLEAR applicatie voorzien van een volledige nieuwe technologische architectuur, een supermoderne gebruikersinterface en een groot aantal nieuwe functionaliteiten. “En ook AfvalRIS wordt op diverse fronten uitgebreid. Wij gaan daarin veel verder dan het leveren van een moderne Windows applicatie!”, aldus Abbas. “De ontwikkelingen rondom de circulaire economie hebben ook op ons als automatiseerder direct effect. De markt verandert en onze software verandert mee. We blijven investeren om onze producten aan te laten sluiten aan deze behoeften. De handelsmodule is daar een mooi voorbeeld van. Bij de handel in monostromen en grondstoffen brengen we met onze nieuwe module vraag en aanbod bij elkaar en kunnen we het hele logistieke en administratieve proces daarbij ondersteunen.”
Ook Wastehub wordt door Abbas als voorbeeld genoemd. “Hiermee waren we de pioniers op het gebied van uitwisselen van informatie in de afvalketen. Inmiddels is Wastehub door veel organisaties geadopteerd en hebben we van het LMA toestemming gekregen om aangesloten partijen papierloos te kunnen laten rijden. Met digitale begeleidingsdocumenten verminderen we naast het papierverbruik ook de wachttijden bij de verwerkingslocaties, gaan er geen documenten verloren en is de kans op fouten nihil. Al deze ontwikkelingen dragen hun steentje bij aan duurzaamheid maar vooral ook aan een efficiëntere en betrouwbare bedrijfsvoering”.
Abbas verwacht dat er de komende jaren een grote verschuiving plaats zal vinden van gebruik van applicaties naar mobile devices als tablets en moniele telefoons. “Onze klanten, of dat nou gemeentes of commerciële inzamelaars zijn, willen het hun klanten allemaal gemakkelijker maken”, aldus de GMT-directeur. “Burgers worden meer betrokken bij het proces, ze kunnen op elk moment eenvoudig grofvuil melden en inzicht krijgen in de afvalkalender. Wij leveren hiertoe geïntegreerde oplossingen. Dit biedt vele extra mogelijkheden ten opzichte van het apart laten ontwikkelen van bijvoorbeeld een iPhone applicatie. Uiteindelijk willen onze klanten bijvoorbeeld een burger of klant meer service verlenen, maar ook dat dit uiteindelijk kostenbesparing oplevert bij de verwerking van alle gegevens in het back office systeem. En daar onderscheiden wij ons in. Wij geloven in integrale oplossingen die in één keer werken. Alleen op die manier neemt een mobile applicatie werk uit handen. Doordat bijvoorbeeld meldingen direct in de back office en het planningssysteem worden aangemaakt. Hierdoor voorkomt een mobile app dubbele of foute invoer en dit bespaart organisaties tijd en geld. En zo wordt tevens de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening verbeterd”.
Het afgelopen jaar heeft GMT ook veel tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuw soort framework. Abbas: “Daarbij richten wij ons met name op wereldstandaarden die wij op een dusdanige manier bij elkaar brengen dat heel snel nieuwe dingen ontwikkelt kunnen worden. Vele malen sneller dan nu gebruikelijk. Met deze nieuwe ontwikkeltools kunnen wij in een kwart van de tijd ontwikkelen.” Daarnaast krijgen klanten veel meer vrijheid om dingen zelf te doen. “We hebben een andere insteek gekozen. Eentje waarbij het systeem de leiding neemt en de gebruiker vertelt wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld door workflows in het systeem op te nemen. Dit maakt het inwerken en opleiden van gebruikers praktisch overbodig. We hebben hiertoe veel geëxperimenteerd om op een gebruikersvriendelijke manier de gebruikers hun werk te laten doen. Volgens het principe ‘Any device, anywhere’. Of het nu in de cloud is, browser gebaseerd of op Windows. Als er morgen iets moet veranderen dan kunnen ze dat nu ook zelf. Dat is de technologie die wij momenteel in huis hebben”, zegt Abbas trots.
Geïnteresseerden die meer willen weten over de oplossingen die GMT biedt kunnen zich aanmelden voor de kennis- en netwerkbijeenkomst van 27 september. Op deze dag delen klanten hun ervaringen met de oplossingen van GMT en zal GMT haar visie en toekomstideeën delen.
Vakblad Afval! augustus 2012 (nummer 6)