Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 15 maart 2018

Onderzoek naar relatie puin en asbest in bodem bijna klaar

Is de aanwezigheid van puin een goede voorspeller van asbest in de bodem? Het onderzoek hiernaar loopt op zijn eind en de verwachting is dat er veel belangstelling is voor de resultaten.

Vandaar dat besloten is de resultaten bekend te maken tijdens een minisymposum op woensdag 30 mei in Utrecht. In juni 2017 is de aftrap gegeven voor een grootschalig landelijk onderzoek naar de relatie tussen het voorkomen van puin in de bodem en de verdenking op asbest.

Data

Tussen september 2017 en februari 2018 hebben 49 partijen data geleverd waarvan meer dan 80 procent bruikbaar is (circa 12.000 records) voor de beantwoording van de vraag of er een relatie is tussen het waarnemen van puin in de bodem en de verdenking op asbest. Van partijkeuringen en landbodem zijn voldoende data ontvangen, met voldoende regionale spreiding, voor een goede analyse. Van waterbodem zijn te weinig gegevens ontvangen waardoor analyse niet op deze data kan plaatsvinden.

Rapport

De analyse van de samengestelde database vindt nu plaat en het concept-rapport wordt eind april besproken en daarna definitief gemaakt. In het rapport zullen conclusies worden opgenomen ten aanzien van de relatie tussen soort en mate van puin en de verdenking op asbest. Daarnaast worden aanbevelingen opgenomen hoe de conclusies eventueel kunnen doorwerken in Nen-normen of wet- en regelgeving.

Opgeven voor het minisymposium kan via de website van Bodemplus.